Kõige hoogsamalt kasvavad kulutused eluasemele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Annika Paabut
Annika Paabut Foto: Mihkel Maripuu

Oktoobris kasvasid hinnad aastatagusega võrreldes 4,4 protsenti ja võrreldes eelmise kuuga aga kahanesid 0,1 protsenti. Peamisteks teguriteks hindade kasvu taga on kulutused eluasemele, millest suurima panuse andsid nii soojusenergia, elektrienergia kui ka üürihindade kasv.

«Oodatult kahanesid eelmise kuuga võrreldes värske köögivilja ja puuviljade hinnad, mis omakorda on seotud sesoonsete teguritega,» nentis Swedbanki analüütik Annika Paabut.

Toiduainete hinnad kasvasid aastatagusega võrreldes 6 protsenti moodustades kogu tarbijakorvi maksumuse kasvust kolmandiku. Toiduainete hindade kasvu panus on seega mõnevõrra tagasihoidlikum kui eelnevatel kuudel, kus toiduainete ja mittealkohoolsete jookide hindade panus tarbijakorvi maksumusse moodustas ligikaudu poole.

«Võrreldes eelmise aastaga on kasvanud energiahinnad, mistõttu olulist hindade allapoole kohandumist meie hinnangul ette näha ei ole,»ütles Paabut.

Võrreldes septembriga kahanesid kulutused transpordile. Mootorikütuste hinnad langesid oktoobris võrreldes eelmise kuuga, bensiini hind langes 1,9 protsenti ning diislikütuse hind 0,8 protsenti. Aastatagusega võrreldes oli aga bensiini hind enam kui 14 protsenti ja diislikütuse hind 13,9 protsenti kõrgem.

Edasist hindade kasvu mõjutab ühelt poolt oluliselt kõrgem võrdlusbaas. Eelmise aasta viimastel kuudel kasvasid hinnad aastases võrdluses keskmiselt üle 5 protsendi. «Lähitulevikus ootame hinnakasvu aeglustumist, mis omakorda tuleneb lisaks kõrgemast võrdlusbaasist ka toormete hindade muutusele maailmaturgudel,» kommenteeris analüütik.

Samas on kasvanud reguleeritud hinnad, soojusenergia suvel ning elektrienergia sügisel. See mõjutab hinnatõusu ka eelolevatel kuudel kuna kasvavad kulutused eluasemele.

Aasta keskmiseks inflatsiooniks kujuneb Swedbanki hinnangul 5 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles