Toiduained pidurdavad hinnatõusu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
kartul odavnes oktoobris võrreldes septembriga ligi 16 protsenti
kartul odavnes oktoobris võrreldes septembriga ligi 16 protsenti Foto: Peeter Langovits

Statistikaameti andmetel vähenes elukallidus oktoobris 0,1 protsenti ning tõusis aastatagusega võrreldes 4,4 protsenti. Eesti Panga ökonomisti Orsolya Soosaare kinnitusel aeglustus inflatsioon peamiselt tänu toiduainete odavnemisele.

«Tänu soodsatele ilmastikuoludele odavnesid tavapärasest sesoonsusest suuremas ulatuses köögiviljad. Näiteks kartul odavnes oktoobris võrreldes septembriga ligi 16 protsenti,» nentis Soosaar.

Eesti tarbijahindadesse jõudis ka mitmete toidugruppide odavnemine maailmaturul. Aastase hinnakasvu tempo aeglustumine oli osaliselt põhjustatud kõrgemast võrdlusbaasist, eelmise aasta sügisel kallinesid hüppeliselt paljud toiduained.

Alusinflatsioon jätkas oktoobris kiirenemist peamiselt teenuste kallinemise tõttu, ulatudes 1,7 protsendini. Septembris kiirenes maksuameti andmetel palgaväljamaksete kasvutempo.

Peale palga mõjutab alusinflatsiooni kiirenemist üüri hinnataseme tõus pärast mitme aasta pikkust madalseisu. Samas jätkus oktoobris sideteenuste odavnemine, mis ulatus aastavõrdluses 10,3 protsendini.

Inflatsiooni jääb Soosaare kinnitusel neljandas kvartalis üleval hoidma energia, tulenevalt eelkõige soojusenergia kallinemisest. Peamiseks riskiteguriks on nafta hindade volatiilsus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles