Kaubad kallinesid aastaga pea viis protsenti

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ostukorv.
Ostukorv. Foto: Elmo Riig / Sakala

Tarbijahinnaindeksi muutus oli 2011. aasta oktoobris võrreldes septembriga -0,1 protsenti ning võrreldes eelmise aasta oktoobriga 4,4 protsenti. Kaubad olid eelmise aasta oktoobriga võrreldes 4,8 protsenti ja teenused 3,7 protsenti kallimad.

Kui alates 2009. aasta augustist on tarbijahinnaindeksi 12 kuu muutuse suurimaks mõjutajaks olnud toit ja mittealkohoolsed joogid, siis oktoobris jäi nende mõju napilt alla eluasemekulutuste mõjule.

Eelmise aasta oktoobriga võrreldes mõjutasid indeksit kõige rohkem eluasemele tehtavad kulutused, mis andsid kogutõusust üle kolmandiku. Sellest omakorda üle kolmandiku andis aastataguse ajaga võrreldes 10,9 protsendi kallinenud soojusenergia, ligi neljandiku 30 protsendi kallinenud üür ja üle kuuendiku 6,9 protsendi kallinenud elekter.

Aastaga 6 protsenti kallinenud toit ja mittealkohoolsed joogid andsid kogutõusust ligi kolmandiku, sellest lihatoodete, kohvi ja jahutoodete kallinemine andis igaüks viiendiku.

Mootorikütus oli võrreldes möödunud aasta oktoobriga 14,9 protsenti kallim ning andis kogutõusust alla kuuendiku. Mullu sama ajaga võrreldes on enim kallinenud suhkur (48 protsenti), kohv (40 protsenti) ja taimeõli (39 protsenti). Värske köögivili oli tänavu oktoobris 24 protsenti odavam kui möödunud aastal.

Septembriga võrreldes oli oktoobris tarbijahinnaindeksi suurimaks mõjutajaks toidu 1,2protsendiline odavnemine, millest köögivilja 4,8protsendiline ja värske puuvilja 3,3protsendiline sesoonne odavnemine andsid üle poole.

Suurem oli veel eluaseme mõju, millest soojusenergia 1,4protsendiline hinnatõus moodustas 45 protsenti. Võrreldes septembriga oli hapukapsas 21 ja porgand 20 protsenti odavam ning tomat 21protsenti kallim.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles