Ärimeeste kaevandusvaidlus tipnes eksitava kuriteoteate esitamisega

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põlevkivikaevandus.
Põlevkivikaevandus. Foto: Raigo Pajula/Postimees

Kiviõli Keemiatööstuse põlevkivikarjääri juurde jäävate maade omanikud, kelle seas tuntum on kütuseärimees Nikolai Reisman, esitasid riigiprokuratuurile kuriteoteate, et karjääris käib ebaseaduslik kaevandamine, ent võtsid selle hiljem tagasi, kui selgus, et neid esindav advokaadibüroo oli eksinud.

Maaomanikud teatasid eelmisel nädalal, et Kiviõli Keemiatööstus kaevandab põlevkivi vee erikasutusloata, seades nõnda ohtu ümbritseva keskkonna, kirjutab Põhjarannik.

Kuriteoteate koostamisel viidati seejuures «keskkonnaministeeriumist saadud ametlikule infole, milles mööndakse, et vaatamata kaevandamisloa väljastamisele, ei ole Kiviõli Keemiatööstusele väljastatud vee erikasutusluba».

Maaomanikud palusid riigiprokuratuuril võtta kasutusele meetmed kuriteo jätkamise vältimiseks ja õigusvastase kaevandamise peatamiseks.

Kiviõli Keemiatööstuse haldusjuht Raivo Lott sõnas, et see väide loa puudumise kohta on täiesti vale, ja edastas selle kinnituseks Põhjarannikule vee erikasutusloa, mis on keskkonnaameti poolt välja antud tänavu aprillis ja kehtib 2016. aasta kevadeni.

Loa olemasolu kinnitas ka keskkonnaministeeriumi avalike suhete juht Pavel Ivanov. Ta selgitas, et advokaadibüroo pöördus ministeeriumi poole teabenõudega vee erikasutust lubava haldusakti liigi kohta üldiselt, ent ei küsinud informatsiooni selle kohta, kas Kiviõli Keemiatööstus omab vee erikasutusluba või mitte. «Saadud informatsioonile tuginedes on advokaadibüroo teinud ebaõige järelduse, et ettevõtjal puudub vee erikasutusõigus,» märkis Ivanov.

Maaomanikke esindava advokaadibüroo Tark Grunte Sutkiene partner ja vandeadvokaat Piret Blankin tunnistas, et seoses eksitusega edastati valeinformatsiooni ning kuriteoteade võetakse tagasi.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles