G20 kohtumine jättis eurotsooni loodetud abist ilma

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Euroopa Liit lootis Cannes’i kogunenud maailma riikide liidritelt, et nood paneksid võlakriisi lahendamisele õla alla, kuid seda ei juhtunud.

Ükski G20 riikidest ei soostunud päästefondi panustama. Kokkuleppele ei jõutud ka Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) abimahu suurendamises, üksmeel valitses vaid otsuses, et IMFi tulejõu võimendamise läbirääkimisi jätkatakse.

Analüütikute sõnutsi on teiste riikide ettevaatlikkuse põhjuseks eurotsooni enda saamatus võlakriisi lahendamisel. «Kohtumine oli täielik pettumus tänu eurotsooni liidritele – neil ei ole mingit plaani ja see oli kõikidele ilmselge,» tõdes The Wall Street Journalile UBSi strateeg Geoffrey Yu.

Eelkõige USA, Suurbritannia, Hiina ja Venemaa juhid utsitasid Euroopat eelmisel nädalal vastu võetud ja juba kokkukukkumise märke ilmutava võlakriisi lahendamise plaani detailsemaks muutma ja midagi ette võtma, kustutamaks arvamust, et Euroopa juhid on tegutsemisvõimetud.

«On väga tähtis, et Euroopa liidrid midagi teeksid,» tõdes Austraalia peaminister Julia Gillard.

G20 mannetu tulemuse tõttu langesid nii Euroopa kui ka USA börsid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles