Suursaadik Kreekas: kreeklased tahavad eurotsooni jääda

Martin Smutov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pangad on nõus maha kandma 40 protsenti Kreeka võlast.
Pangad on nõus maha kandma 40 protsenti Kreeka võlast. Foto: SCANPIX

Eesti suursaadik Kreekas Andres Talvik ütles täna hommikul Kuku raadio hommikuprogrammile «Ärataja», et kreeklased soovivad küll riigi jäämist eurotsooni, kuid pole kärbetega nõus.

«Igaüks soovib ju, et tema rahakott puutumata jääks,» selgitas Talvik. «Iseasi on, et kuipalju 10-15-protsendilise kärpe järel inimeste rahakotti alles jääb, Kreeka keskmist elatustaset arvestades pole asi aga sugugi nii hull, et inimesed peaksid hakkama muretsema nälga jäämise pärast. Absoluutne enamik aga pole kärbetega nõus.»

Riigi pankrotiohust hakati Talviku sõnul päris kiirelt, juba esimese abimemorandumi eel rääkima.

Talviku hinnangul on aga selge, et kui rahvahääletus, mis oletatavasti kusagil detsembri alguses aset peaks leidma, abipaketi tagasi lükkab, pole abiandjad enam nii varmad Kreekale abi pakkuma ning riiki võib ähvardada maksejõuetus.

«Natuke vähem kui kaks kolmandikku kreeklastest leiab, et abipakett on riigi suveräänsust kahjustav ega mõju hästi nende eneseteadvusele,» sõnas ta.

Avalikust arvamusest kõneldes toonitas saadik, et väga radikaalseid arvamusi ja soove valijaskonnal pole.

«Eurotsoonist kõneldes on neljast kreeklasest kolm seisukohal, et eurotsooni jäämine on hädavajalik,» kinnitas suursaadik. «Mis aga referendumisse puutub, jagunevad arvamused enamvähem pooleks: veidi rohkem kui viiskümmend protsenti on seisukohal, et nii tähtsaid küsimusi peaks otsustama rahvas, teist samapalju on veendunud, et see peaks minema läbi parlamendi enamushääletuse.»

Kreeka referendumil suurtes finantsraskustes riigi uusima päästepaketi üle on kaalul Kreeka jäämine eurotsooni, ütles Kreeka peaminister Georgios Papandreou eile Cannes'is pärast kohtumist eurotsooni liidritega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles