Tai uputus raputab Hondat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üleujutus Tais
Üleujutus Tais Foto: SCANPIX

Honda teatas, et on sunnitud kärpima autotootmist ja lükkama edasi uute mudelite turuletoomisi USAs ja Euroopas, kuna tulvavetega võitlevast Taist ei tule piisavalt osi.

Teade kõlas päev pärast seda, kui Honda võttis tagasi oma tänavuse kasumiprognoosi ning kandis ette oluliselt alandatud kvartalikasumid – pärast seda, kui uputus sulges Bangkokist põhjapool paikneva autotehase.

Honda Põhja-Ameerika divisjon ütles eile, et tõmbab tootmist koomale kuues USA ja Kanada tehases. Põhjuseks toodi autoosade tarnete katkestused. Kuni 10. novembrini jääb Hondade toomine Põhja-Ameerikas – firma suurimal välisturul – 50 protsendi peale algselt plaanitust.

Honda ütles, et teeb Põhja-Ameerika tehastes 11. novembril töövaba päeva, terveks novembriks jäetakse ära võimalus teha üleajatööd. Detsembriks plaanitud uue CR-V müükipaiskamine lükkub edasi mitme nädala võrra.

Kuigi Honda Põhja-Ameerika divisjon tellib enamuse «juppidest» ja materjalidest kohapealt, tulevad teatud tähtsad elektroonilised komponendid Taist ja mujalt. Firma eeldab, et nappus kestab mitu nädalat.

Euroopas, Inglise tehases Swindonis valitseb vaikus 3.-4. novembril, kuna napib Taist pärit elektri- ja mootoriosi.

Ühe kuu võrra lükkub edasi uue Civicu tutvustamine Euroopas. Müügi algus oli planeeritud detsembriks, kuid toimub nüüd alles jaanuari lõpu poole.

Tai ujutused on andnud hoobi mõnedele Honda «esimese ešeloni» tarnijatele, mis valmistavad otse sõidukitesse minevaid osi. Häiritud on aga ka teise ja kolmanda astme tarnijate töö, mis meisterdavad suuremate osade väiksemaid komponente.

Honda puhul on tänavu tegemist juba teise «loodusliku hoobiga», firma globaalne tegevus sai räsida ka märtsikuise maavärina ja tsunami poolt.
Tai tulvavete tõttu keelas üleajatöö oma Põhja-Ameerika tehastes ka Jaapani suurim autotootja Toyota.

Nii Honda kui Toyota on tänavu USAs ja Euroopas turuosa kaotanud, osaliselt ka võimetuse tõttu toota piisavalt autosid.

Euroopas oli Hondade müük septembriga lõppenud aastal all 22 protsenti, Toyotade müük aga 9 protsenti. Turg tervikuna langes 1 protsendi jagu.

Honda on lootnud eriliselt oma müügihiti Civicu uue mudeli peale, et turuosa tagasi võita.

Copyright The Financial Times Limited 2011.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles