Merkozy kutsus Papandreou vaibale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka peaministri George Papandreou, Prantsuse president Nicolas Sarkozy ja Saksa kantsler Angela Merkel
Kreeka peaministri George Papandreou, Prantsuse president Nicolas Sarkozy ja Saksa kantsler Angela Merkel Foto: SCANPIX

Euroopa liidrid sööstsid päästma euroala päästeplaani, kui Kreeka abipaketi referendumi teade finantsturud rappuma pani ja Ateena kohale kontrollimatu pankroti pilved tõi.

Vaevu varjates oma viha, kutsusid Saksa kantsler Angela Merkel ja Prantsuse president Nicolas Sarkozy Kreeka peaministri George Papandreou tänaseks Cannes’i vaibale.

Kohtumisel osalevad ka IMFi pealik Christine Lagarde ja Euroopa juhtivate institutsioonide juhid. Kavas on teha kõik toestamaks eurotsooni eelseisva G20 tippkohtumise künnisel.

Prantsuse ja Saksa liidrid ütlesid ühises kommünikees, et on «täis otsustavust tagada, et eurotsooni tippkohtumisel tehtud otsused täidetakse viivitamatult» ning rõhutavad, et nimetatud otsused on «täna tähtsamad kui kunagi varem».

Samal ajal näib Papandreou tool tugevasti kõikuvat. Tema sotsialistlik partei on referendumi pärast mässu veerel, õhkõrn enamus parlamendis on murenemas. Kaks sotsialistist palramentääri kavatsevad hääletata iseseisvalt, kolmandik sotsialiste kutsub presidenti moodustama rahvusliku ühtsuse valitsust.

Pärast eile hilisõhtul peetud kabineti koosolekut püsis Papandreou aga kindlalt referendumi kursil. Täna algaval debatil ta aga ei osale, kuna viibib Cannes’is.

Sarkozy ütles pärast kriisikoosolekut oma võtmeministritega, et eurotsooni plaan on «ainus viis lahendada Kreeka võlaprobleeme».

«Rahva arvamuse küsimine on alati legitiimne, kuid euroala riikide vahel ei saa olla solidaardust, kui me ei lepi kokku vajalikes jõupingutustes,» ütles Sarkozy.

Berliinist kinnitati, et Papandreou ei olnud kedagi referendumi eest ette hoiatanud. Saksa valitsusametnikud kinnitasid, et «päästepakett on parim, mida 16 europartnerit Kreekale saavad pakkuda».

Prantsuse ametnikud lubasid selge sõnaga, et Papandreoule avaldatakse tugevat survet päästeplaan parlamendist läbi lükata. Ülejäänud euroala ei saa Kreeka referendumi taga «kolm-neli kuud oodata».

«[Euroala] on palju raha lauale ladunud ja Kreeka alla palju kapitali pannud – see aga eeldab lubadustest kinnipidamist,» ütles üks ametnik.

Kreeka samm raputas tõsiselt prantslaste ettevalmistusi G20 tippkohtumiseks, kus Sarkozy oli kavatsenud euroala plaanile kõlavat kinnitust saada. Sarkozy UMP partei sekretär Philippe Juvin ütles, et Papandreou üritab «iga hinna eest oma nahka päästa» ja võib «hävitada Prantsusmaa ja Saksamaa pingutuste viljad».

Copyright The Financial Times Limited 2011.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles