Kreeka tõmbas börsidelt tooli alt

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eilne pärastlõuna börsidel.
Eilne pärastlõuna börsidel. Foto: Pm

Kreeka peaministri Georgios Papandreou esmaspäeva hilisõhtul tehtud ettepanek korraldada päästepaketi kohta rahvahääletus pani kogu maailmas kukkuma nii toorainete hinnad kui ka aktsiabörsid.

Vahepealsetel nädalatel kenakesti kosunud euro nõrgenes kohe 2,1 protsenti, 1,36 dollarini. Euro nõrgenemine tugevdas dollarit, mis omakorda põhjustas toorainete hindade kukkumise. Nii oli hõbeda hind eil­e pärastlõunaks langenud 4,6 protsenti, 32,8 dollarini unts, nafta hinna langus New Yorgis oli üle kolme protsendi, 90,14 dollarini tonn.

Kulda peetakse reeglina kindlamaks investeeringuks sellise ebakindluse vastu, mida Papandreou tekitas, ja selle hind oleks pidanud teoreetiliselt tõusma. Tegelikult kuld hoopis odavnes enam kui protsendi võrra, 1707 dollarini unts, kusjuures keskpäeval oli väärismetalli hinnalangus isegi suurem.

Aktsiaturgudel langesid surve alla eelkõige Euroopa pankade aktsiad. Näiteks Šveitsi suurpanga Credit Suisse’i ja meie Sampo panga emapanga Danske aktsiad kukkusid üle kaheksa protsendi. Nende kukkumiste peapõhjuseks ei olnud siiski mitte Kreeka, vaid pigem oodatust kehvemad kolmanda kvartali majandustulemused. Prantsusmaa panga Societe Generale aktsia kukkus 14 ja Credit Agricole aktsia 10,5 protsenti.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles