Barroso ja Rompuy: usume, et Kreeka peab kokkulepetest kinni

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Liidu president Herman Van Rompuy (vasakul) ja Euroopa Komisjoni president Jose Manuel Barroso (paremal)
Euroopa Liidu president Herman Van Rompuy (vasakul) ja Euroopa Komisjoni president Jose Manuel Barroso (paremal) Foto: SCANPIX

Euroopa Liidu president Herman Van Rompuy ja Euroopa komisjoni president Jose Manuel Barroso tegid vastusena Kreeka peaministri otsusele panna kasinusmeetmed rahvahääletusele ühisavalduse, milles loodavad, et Kreeka peab varem sõlmitud kokkulepetest kinni.

27. oktoobri tippkohtumisel jõudsid euroala riikide juhid Euroopa päästmise osa kokkuleppele. «Nende otsuste elluviimine on hädavajalikum kui kunagi varem,» seisab presidentide ühisavalduses.

Tippkohtumisel otsustati, et Kreeka saabveel sel aastal uue päästepaketi mahuga 130 miljardit eurot. Prantsuse president Nicolas Sarkozy ja Saksa kantsler Angela Merkel pidasid isiklikult läbirääkimisi pankadega ja jõudsid nendega kokkuleppele vähendada Kreeka võlgu 50 protsendi võrra. Riigijuhid loodavad sellega kärpida Kreeka võlakoormust 120 protsendini SKTst.

Abipaketi samiseks on riigis vaja ohtralt kulusid kärpida. Esmaspäeval teatas Kreeka peaminister George Papandreou, et paneb kärpekava rahvahääletusele.

«Oleme veendunud, et kokkulepe peab silmas Kreeka paremaid huvisid. Usaldame Kreekat ja oleme kindlad, et nad austavad kokkuleppeid, mis neil on euroala ja rahvusvahelise kogukonna ees,» seisab presidentide optimistlikus avalduses.

Rompuy ja Barroso on Kreeka peaministrit Papandreouga sel teemal maha pidanud ka pikad telefonikõned.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles