Kreeka peaministri ootamatu otsus kukutab börse

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Glenn Carell (vasakul) ja Christopher Culhane eile New Yorgi börsil.
Glenn Carell (vasakul) ja Christopher Culhane eile New Yorgi börsil. Foto: SCANPIX

Kreeka peaministri Georgios Papandreou ootamatu  otsus teine ELi abipakett rahvahääletusele panna  tõi börsidele kukkumislaine, eriti tõsiselt kannatavad pankade aktsiad.

Kui kreeklased ütlevad abipaketile ei, ei rakendata ka kokkuhoiumeetmeid, mis Rahvusvaheliselt Valuutafondilt (IMF), Euroopa Liidult ja Euroopa Keskpangalt abiraha saamise eeltingimus oleks.

Turud sellise otsuse üle ei rõõmusta: Frankfurdi börsiindeks on võrreldes eilsega 3,8 protsendiga miinuses, Pariisis on kukkumine 3,6 protsenti ja Londonis 2,3 protsenti.

Suurima kaotuse on pidanud vastu võtma pangandussektor: võlakriisis riikidele laenamisega juba mitmeid kuid investoritele murelapseks olnud Prantsusmaal on suuremate pankade aktsiad odavnenud kümnendiku. Kõige kehvemini on läinud täna Sociate Generale’il, mille aktsiad on oma väärtusest kaotanud 13 protsenti.

Saksamaal odavnes Commerzbank 8,7 protsenti ja Deutsche Bank 8,2 protsenti.

Londonis kukkus Barclays’i aktsia üle 10 protsendi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles