Tootmise kasvu aeglustumine pärsib palgatõusu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tööstustoodangu kasv pidurdus.
Tööstustoodangu kasv pidurdus. Foto: graafika: Silver Alt

Eesti tööstustoodangu kasv võttis septembris aastases võrdluses tublisti hoogu maha. See tähendab, et aeglustub ka palgatõus ja uute töökohtade loomine.

Aasta alguses kasvas tööstustootmine mullusega võrreldes 30 protsendi jagu, mais hakkas aga hoog raugema ning jäi 20 protsendi piirese. Septembris tootsid Eesti tööstusettevõtted kuus protsenti rohkem kaupa kui aasta eest.

Tavalisele inimesele tähendab tööstustoodangu kasvu pidurdumine ennekõike seda, et ettevõtjad on vähem altid uusi töökohti looma ja investeerima.

«See aga tähendab omakorda, et hõive kasv aeglustub ning suure tõenäosusega ei kasva ka palgad ootuspäraselt, sest ettevõtjad on maailmamajanduses toimuvale reageerinud oota-ja-vaata-strateegiaga,» ütles Swedbanki makroanalüütik Annika Paabut.

«Ehk siis pigem lükatakse suuremaid projekte edasi ja üritatakse nõudlust katta olemasoleva tööjõuga, suurendades näiteks töötunde,» täpsustas Paabut.

Nordea peaökonomisti Tõnu Palmi hinnangul jätkub küll mõõdukas palgakasv, kuid järgmise aasta suhtes on mitmed küsimärgid ning tõenäoliselt jääb ka edaspidi palgatõus inflatsioonile alla.

Paabuti kinnitusel on tööstustoodangu kasvu aeglustumine ootuspärane, kuna võrdlusbaas on kõrgem ning maailma majanduse aktiivsus raugeb.

Kui eelnevatel kuudel panustas töötleva tööstuse toodangu kasvu peamiselt elektroonikasektor, siis nüüd on oma osatähtsust kasvatanud nii puidutöötlemine, toiduaine- kui ka metallitööstus.

Elektroonika- ja optikaseadmete tootmine torkas aga silma 48-protsendilise langusega võrreldes augustiga. Selle valdkonna lipulaevadel ei lähe just kõige paremini. Ericssoni Eesti tehase kohta liiguvad jutud võimalikest koondamistest.

Oktoobris kuulutas aga Luksemburgi kohus pankrotistunuks Elcoteqi. Ettevõtte Tallinnas tegutsevale tehasele, mis annab tööd 295 inimesele, tähendab see heal juhul uut omanikku, halvemal juhul aga uste sulgemist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles