Paabut: kasvu aeglustumine on ootuspärane

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Annika Paabut
Annika Paabut Foto: Mihkel Maripuu

Swedbanki makroanalüütiku Annika Paabuti kinnitusel on tööstustoodangu kasvu aeglustumine ootuspärane, kuna võrdlusbaas on kõrgem ning maailma majanduse aktiivsus langeb.

Tööstustoodangu maht kasvas selle aasta septembris aastatagusega võrreldes 5,6  protsenti, aasta alguses oli kasv veel 30 protsenti.

«Kasvumäärade aeglustumist ootasime juba mõned kuud tagasi ning seetõttu ei tule septembrikuine kasvumäära aeglustumine üllatusena. Ühelt poolt mõjutab sellist kasvumäärade aeglustumist, nagu öeldud, oluliselt kõrgem võrdlusbaas ja teisalt kasvanud määramatusest tingitud aeglasem nõudluse kasv partnerriikides,» rääkis Paabut.

Kuises võrdluses vähenes tööstustoodangu tootmine 11 protsendi jagu.  «Tihti on ktootmislepingud sõlmitud pikema aja peale ning augustis tekkinud segadused ei saa koheselt tootmismahtudesse üle kanduda.»

«Samas võib septembri kasvumäärade aeglustumist mõjutada just mõne lepingu lõppemine ja seetõttu vähenenud müük välisturgudele, seda eriti elektroonikasektoris. Kokkuvõtvalt - peamine tegur kasvumäärade aeglustumise taga on siiski kõrge võrdlusbaas, kuid on alust arvata, et aasta lõpu poole mängib üha suuremat rolli ka partnerriikide majanduste aeglustumine,» kommenteeris Paabut.

Kuised kasvunumbrid võivad olla head indikaatorid kirjeldamaks trendimuutust, kuid kuna Eesti majandus on väga väike ning mitmel juhul kirjeldavad ühe ettevõtte tootmisotsused kogu sektori tootmismahtu, siis tasuks neisse numbritesse Paabuti sõul suhtuda ettevaatlikult.

«Selleks aastaks ootame tööstuse toodangumahtude keskmiseks kasvuks 23 protsenti, eeldades seejuures, et kasvumäärad aeglustuvad aasta teisel poolel,» rääkis ta. Paabuti sõnu võib arvata, et lepingud on pikemaajalised, mistõttu ei pruugi maailmamajanduse aeglustumine sel aastal veel Eesti töötleva tööstuse toodangumahule mõju avaldada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles