Kehra paberivabrik sulgeb taas uksed

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kehra paberivabriku järjekordne sulgemine jätab näljapajukile ligi 450 Anija valla elanikku.
Kehra paberivabriku järjekordne sulgemine jätab näljapajukile ligi 450 Anija valla elanikku. Foto: Priit Simson

Kehra paberivabrik sulgeb lähipäevil taas enam kui kuuks ajaks uksed, sest tellimusi pole. Lisaks lasub firmal miljonitesse kroonidesse küündiv võlakoorem.



Novembris peatas Kehra paberivabrik töö kolmeks nädalaks. Terve sügise on maadeldud ka võlgnevustega, mistõttu Eesti Gaas keeras vahepeal firma gaasikraanid kinni ning Eesti Energia andis elektrit vaid näpuotsaga.



Eesootav tööseisak kestab vabrikus vähemalt veebruari esimese nädalani. Horizon Tselluloosi ja Paberi ASi juhatuse liikme Aime-Kersti Kelderi sõnul tähendab see muutusi ligi 450 töötajale. Osa neist saadetakse korralisele puhkusele, teised aga osaliselt tasustatud puhkusele.



Tõsine hoop


«Praegu käib seadmete töö peatamine ja sõltuvalt inimeste ametikohast algab sundpuhkus lähipäevil,» rääkis Kelder eile. Uuesti kavatsetakse tema sõnul tööle asuda veebruari esimesel või teisel nädalal, sest veebruariks ja märtsiks on firmal osaliselt tellimused olemas.



Mis saab pärast seda, ei osanud Kelder veel ennustada. Firma müügitöötajad üritavad saada uusi tellimusi, kuid et olukord on raske kogu maailma paberitööstuses, ei saa ühtki lubadust anda.



Töötajad on Kelderi sõnul juhtunust kindlasti häiritud, ent samas oli tööseisak juba mõnda aega ette teada. Seni ei ole inimesed paberivabrikust massiliselt lahkuma hakanud.



«Töötajate lahkumine on märksa väiksem kui näiteks eelmisel aastal, mil igal pool töökäte nappusest räägiti,» nentis ta. «Viimastel kuudel on läinud vast kümmekond inimest, ülejäänud loodavad nagu meiegi olukorra paranemisele.»



Horizon on üks suuremaid tööandjaid Anija vallas, kuhu kuulub ka Kehra linn. Tehasest saab leiva ligi 450 vallaelanikku, kokku on vallas tööealisi inimesi alla nelja tuhande. Vallavanem Jüri Lillsoo sõnul tuleb vallal inimestele tõenäoliselt appi minna.



«Mõelge nüüd ise: kui neile makstakse 60 protsenti miinimumpalgast ehk 2600 krooni, siis kuidas sellega hakkama saada?» arutles Lillsoo. «Sellest tuleb ju maksta kommunaalkulud ja inimestel on ka muud kohustused, näiteks pankade ees.»



Sestap ei välista vallavanem, et kõige halvemal juhul tuleb vallal ka supiköök avada, sest neil, kelle perest käib paberivabrikus tööl kaks inimest, võib seis väga kehvaks minna.


Uue töö leidmise lootust ei ole inimestel ka teistes valla ettevõtetes, sest sealgi tõmmatakse tegevust kokku ning töötajaid on üle, mitte puudu.



Valla sotsiaaltöö vanem­spetsialisti Marge Raja sõnul on vallal olemas reservfond, kust saab vajadusel raha hädaliste aitamiseks. Kui palju inimesi tõsistesse raskustesse sattuda võiks, ei tahtnud ta aga ennustada.



«Alustuseks korraldame jaanuari esimesel nädalal koos tööturuametiga teabepäeva. Inimesed saavad seal nõuandeid, kuidas edasi minna ning uut tööd leida,» rääkis ta. «Võimalikud on ka erinevad toetused. Näiteks saab inimesi lasteaiamaksust vabastada või muud sellelaadset teha.»



Ränk võlakoorem


Horizon Tselluloosi ja Paberi ASi võlad ulatuvad miljonitesse kroonidesse ning paberitööstuste üldine kehv olukord ainult süvendab probleeme.



Krediidiinfo andmetel oli firma pühapäevase seisuga maksuametile võlgu üle miljoni krooni, sellele lisanduvad intressid.



Firma võlg Eesti Energiale küünib samuti miljonitesse kroonidesse, seda tasub paberitehas vastavalt maksegraafikule. Energiafirma pressiesindaja Kristjan Hamburg ei soostunud paberivabriku võla täpset suurust avaldama, kuid tunnistas, et kuna ettevõtte igakuine elektritarbimine küünib miljonitesse kroonidesse, siis on ka võlg suur.



Samuti on paberivabrikul tasumata arveid oma koostööpartneritele ja varustajatele ning ka need summad on tihti seitsmekohalised. Sügisel esitas firma suhtes võla pärast pankrotiavalduse osaühing Haroteras. Kuna aga paberivabrik võla tasus, õnnestus  pankrotiprotsessist pääseda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles