Briti kaubalaevad saavad pardale püssimehed

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaubalaev.
Kaubalaev. Foto: SCANPIX

Peaminister David Cameron teatas, et Somaalia kandis seilavad Briti kaubalaevad saavad kaitseks piraatide eest pardale relvastatud valvurid.

Austraalias Rahvaste Ühenduse tippkohtumisel viibiv Cameron ütles eile: «Briti lipu all seilavatele laevadele on käesolevaga antud luba paigutada soovi korral pardale relvastatud valveüksused.»

Rahvusvahelise Laevandusbüroo (IMB) andmetel on Somaalia piraatide rünnakute arv püstitanud tänavu esimese üheksa kuuga rekordi – 199. Mullu kogunes sama ajaga 126 rünnakut.

Siiamaani on Britannias registreeritud alused pidanud maadlema relvastatud kaitse keerukate juriidiliste ja finantsliliste tagajärgedega. Kuna erinevate riikide seadused ja rahvusvahelised reeglid moodustavad kokku paraja rägastiku, on laevnikel olnud äärmiselt raske välja selgitada, mis on seadluslik.

Peaministri sõnutsi on aga laevade kaaperdamisest ja lunaraha nõudmisest kujunenud «meie maailma häbiplekk» ning kätte on jõudnud aeg, et valitsus meremeestele appi tõttaks.

Küsimuse peale, kas tsiviilisikutele tapmisloa andmine pole ehk liiga drastiline samm, vastas Cameron, et Britannia «peab tegema oma valikud».

«Fakt jääb faktiks, et käputäis Somaalia piraate hoiab pantvangis ülejäänud maailma ja meie kaubandussüsteemi. See on täielik teotus. Ülejäänud maailm peab palju tarmukamalt tegutsema,» ütles ta.

Siseministeerium loodab saada kuu ajaga paika laevandusfirmadele litsentside andmise korra. Ametnikud rõhutavad, et tulirelvi võib kasutada vaid «erandjuhul», ühtlasi tuleb relvade korrakohast kasutamist «rangelt kontrollida».

Ettevõtete, valitsuste ja laevandusorganisatsioonide suhtumine piraatide küsimusse on muutumas kogu maailmas. Kui Somaalia piraatide probleem ligi kümme aastat tagasi päevakorda kerkis, oldi valdavalt relvade kasutamise vastu, kartes vägivalla ägenemist – pidades silmas, et surmajuhtumeid ja tõsiseid vigastusi on seni olnud vähe.

Ühtlasi muretseti, et relvastatud vahimeestega kaasneks võimalus, et kogemata avatakse tuli Araabia meres liikuvatele rannasõidulaevadele, mida on võimatu eristada piraatide «emalaevadest».

Nüüd, kus Somaalia piraatide tegevusulatus on juba ligi 3000 kilomeetrit kodurannast, tuleb olukord ümber hinnata.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles