Arrak: mingit uut masu ei ole

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Arrak
Andres Arrak Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Vaatamata sellele, et kuises võrdluses on tööstustoodang langusesse pööranud, ei ole Mainori kõrgkooli ettevõtluse instituudi juhataja Andres Arraku kinnitusel muretsemiseks põhjust, kuna üldine trend on tööstustootmises ikkagi positiivne.

«Mingit uut masu ei ole. Kui vaadata ajaskaalat, siis juba 2002. aastast on kuust kuuse kõikumine olnud väga suur,» rääkis ta.

Tööstusettevõtted tootsid 2011. aasta septembris 6 protsenti rohkem toodangut kui eelmise aasta samal kuul. Kõige rohkem mõjutas toodangu kasvu aeglustumist elektroonikaseadmete tootmine.

Kui aasta alguses suurenes tööstusettevõtete toodang 30 protsendi piires, siis alates maist kasv võrreldes eelmise aasta sama kuuga veidi aeglustus ja püsis 20 protsendi piires. Augustiga võrreldes langes tööstustoodang septembris 11 protsenti.

«Kuised ja kvartaalsed kõikumised on väga väheinformatiivsed ja need võivad sõltuda ühest tehingust või selle ärajäämisest,» nentis Arrak ja tõi välja, et Elcoteq on praegu keerulises olukorras ja otsib uut omanikku.

Tööstustoodangu eelmine tipp oli 2008. aastal. «Aastaks 2009 suutsime kolmandikust töötlevast tööstusest lahti saada. Hea uudis oli aga see, et juba 2001. aasta alguses ületasime kriisieelse taseme,» kommenteeris Arrak.

«Nüüd on selge, et võrdlusbaas läheb järjest kõrgemaks. Kui võrdlusbaas paraneb, siis peab kasvutempo lõpuks aeglustuma.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles