Juhtkiri: hädas väikevallad

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kehra paberivabrik
Kehra paberivabrik Foto: Mihkel Maripuu

Anija vald seisab silmitsi olukorraga, kus kümnendik valla töötajatest on sundpuhkusel ning on enam kui kahtlane, et nad lähemal ajal stabiilset tööd uuesti leiavad. Kehra paberivabrik läheb taas sundpuhkusele ning kuigi veebruaris plaanitakse taas tööd alustada, ei ole teada, kui kauaks seda jätkub.

Samasuguseid valdu, kus suur osa töötajatest on sunnitud kas osaliselt tasustatud puhkusel või sootuks tööta olema, on Eestis veel mitmeid. Meenutagem või Võhmas juhtunut, kus ühe suure ettevõtte seiskumine põhjustas sotsiaalseid probleeme tervele vallale. Olukorras, kus Eestis on üle 220 omavalitsuse, ei ole see ka imekspandav, sest liigagi tihti sõltub ühe omavalitsuse olukord paarist üksikust ettevõttest.

See on üks näide sellest, miks väiksemate omavalitsuste koondumine suuremateks on hädavajalik - sotsiaalseid probleeme saab lahendada vaid omavalitsus, kellele on jaksu ka mõnda tuhandet hädasolijat toetada. Tänased vallad ei pruugi aga toime tulle paarisajagagi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles