Tallinna lennujaam kütusepuudusest: keegi saab suure arve

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna lennujaam.
Tallinna lennujaam. Foto: Mihkel Maripuu

Tallinna Lennujaamas tankimisteenust pakkuvatel kütusefirmadel on probleeme sertifitseerimisega, mistõttu lennukid ei saa reede õhtust saadik Tallinnas tankida.

Tallinna Lennujaama juhatuse liige Erik Sakkov selgitas BNS-ile, et Tallinna lennujaam ei müü lennufirmadele kütust, seda teevad Eesti Aviokütuse Teenuste AS, mis on Air BP/Estonian Air tütarettevõte ja Naftelf Eesti AS, mis on Air Total Internationali filiaal.

«On kahtlus, et [nende ettevõtete pakutav] kütus ei ole kvaliteetne,» sõnas Sakkov. Ta täpsustas, et kahtluse all on kütuse kvaliteeti iseloomustav parameeter. «Kuna lennunduses on aktsepteeritav riskimäär null, siis seda kütust ei saa väljastada enne, kui  on  tehtud täiendavad analüüsid,» ütles ta, lisades,et lennukikütuseid testitakse pidevalt.

«Kui selgus, et Tallinnas saadaolev kütus ei pruugi olla kvaliteetne, saatis Tallinna Lennujaam  lennufirmadele teate, et Tallinnast hetkel kütust ei saa,» ütles Sakkov.

«Lennukid lendavad,» ütles Sakkov vastuseks küsimusele, kuidas probleem mõjutab lende Tallinna lennujaamast. «Lennufirmad võtavad olukorra selgumiseni kütust teistest lennujaamadest, on olnud tankimas käimist Riias ja Helsingis.»

«Kui analüüsid näitavad, et kütus on korras, siis on kõik korras. Kui analüüsid ei ole korras, pumbatakse kütus mahutitest välja, puhastatakse mahutid ja tankimisautod ning tuuakse uus kütus,» ütles Sakkov. «Lennukikütus ei ole Eestist otsas.»

Sakkovi sõnul pärineb mõlema kütusefirma kütus Mazeikiai tehasest. Samast tehasest saavad kütust ka näiteks Riia, Kaunase ja Palanga lennujaamad.

«Kindlasti on tegemist väga suure pahandusega. Keegi saab väga suure arve,» ütles ta.

Tallinna Lennujaama terminali juhataja Mati Sillak ütles BNS-ile, et laupäeval jäid ära kaks Airbalticu Tallinn-Riia lendu. Frankfurdist Tallinna saabuma pidanud Lufthansa lennuk maandus Helsingis ja lendas sealt Tallinnas käimata tagasi. Mitmed lennud hilinesid.

Lennufirma Estonian Air teatas laupäeva õhtul, et kompanii kasutab tankimiseks sihtkohtade ja lähipiirkondade lennujaamasid. Lennufirma tegeleb ka alternatiivse kütusetarnija leidmisega oma kodubaasis tankimiseks.

Kompanii soovitab jälgida operatiivset infot võimalike muudatuste kohta lennuplaanis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles