Uus seade aitab ostumöllus kiiresti toime tulla

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Hispaanias välja töötatud seade aitab ostukeskustes aega säästa ning viib poekülastaja kõige lühemat teed pidi vajalike kaupade juurde.



Suured ostukeskused tekitavad paljudes lausa paanilist hirmu. Rahvast on tohutult ning kõige vajaliku leidmine nõuab tohutult aega ja vaeva, vahendab Tartu Ülikooli tehnoloogiaportaal

Novaator

.

Peagi võib abi olla väikesest satelliitnavigatsiooni seadmest, mis kaardistab ostukeskuses lühima ja kiireima teekonna kõige vajaliku leidmiseks, samuti annab seade teada, kus pakutakse kaupu parima hinnaga, kirjutas New Scientist.

Hispaanias Salamanca ülikoolis Javier Bajo juhtimisel välja töötatud seadet on katsetatud juba samas linnas asuvas suures ostukeskuses Tormes, kus see on saanud kiidusõnu nii ostjatelt kui ka poeomanikelt.

«Enamiku poodide juhatajad jagasid arvamust, et seade aitas neil leida rohkem kliente ja seega ka rohkem müüa,» ütles Bajo.

Keskuses Tormes on üle 80 erineva kaupluse ning seadme katsetamises osales üle 2400 inimese.

Ostja sisestab seadmesse oma ostuplaanid, rahasumma, mida ta kavatseb kulutada, ja ajalimiidi, kaua ta saab keskuses viibida.

Kui ostukeskusesse sattunud inimene ei soovigi osta midagi kindlat, vaid tahab seal lihtsalt aega veeta, siis pakub seade teavet, millised filmid jooksevad keskuse kinosaalides või kuhu kohvikusse tasuks sisse astuda, ütles Bajo.

Bajo juhtimisel töötatakse välja samalaadset abiseadet, mis võimaldab hooldusõdedel jälgida eakaid patsiente - sel juhul annab seade teada, millise hooldusaluse juurde tuleb jõuda esimesena.

Tõenäoliselt võib ostlemise abirakendus jõuda peagi mobiiltelefonidesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles