Rehe: Euroopa Liidu liidrite otsuste üle tuleks rõõmustada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aivar Rehe
Aivar Rehe Foto: Liis Treimann

Sampo Panga tegevjuhi Aivar Rehe sõnutsi tuleb Euroopa Liidu liidrite otsused võlakriisi lahendamisel vastu võtta positiivselt.

«Ka rahvusvaheline aktsiaturg tervitas otsuseid tugevalt «rohelise päevaga.» Rahaturgudel on oodata mõnetist rahunemist, mis on hädavajalik,» rääkis Rehe.

Rehe kinnitusel ei saa aga praeguste ja tulevaste otsuste mõju hinnata aga mitte päevades, vaid aastates. Saavutatud poliitilise konsensuse eesmärgiks on stabiliseerida Kreeka võlakriisi negatiivsed mõjud Euroopa panganduses ja anda aega Kreekale realiseerimaks parlamendis vastuvõetud kärpemeetmeid.

«Usun, et Kreeka riigi saneerimise protsessi jälgib Euroopa Liit rangelt, sest solidaarsus läheb erainvestoritele ja  pankadele väga kalliks maksma,» nentis ta. Kreeka võlgade 50-protsendiline allahindamine jääb Euroopa rahanduse ajalukku kui erakordne otsus, mille kordumine ei ole Rehe sõnutsi lubatud.

«Usun, et abimeetmete tervikpakett seoses Kreeka võlaga, mis ulatub 144,9 protsendini riigi sisemajanduse kogutoodangust, aitab lokaliseerida «haiguse» leviku teistesse riikidesse,» nentis ta.

Ohutsoonis on riigivõla tasemelt ka Itaalia, kelle võlg ulatub 118,4-protsendini sisemajanduse kogutoodangust, kuid rahalised mahud nimetatud protsentide taga on kordades suuremad. Samas ei tuleks Rehe sõnul tembeldada Itaaliat järgnevaks probleemriigiks.

«Usun, et Itaalia reageerib adekvaatselt ja kiiresti muutuvale keskkonnale,» ütles Rehe.

Euroopa pankadele on viimase 12 kuu jooksul tehtud mitmeid kapitali tugevuse stressireste nii poliitiliste kui riikide pangandusjärelvalve organite poolt ning Rehe kinnitusel on tagatud ka Euroopa panganduse stabiilsus.

On välja arvutatud konsensus, et Euroopa pangad vajavad lisakapitali lähema 8 kuu jooksul - hiljemalt juuni 2012 summas 106 miljardit eurot. Vajalikud summad on pankadel võimalik laenata olemasolevast EFCF fondist.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles