Wall Streeti gigandid soovivad Nigeeria raha ligi pääseda

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politseinikud Nigeeria pealinnas Abujas.
Politseinikud Nigeeria pealinnas Abujas. Foto: SCANPIX

Nigeeria, mis on kurikuulus e-kirjade poolest, mille abil loodetakse ligi pääseda lääneriikide pangakontodele, pakub nüüd ka legaalset investeerimisvõimalust.

Nimelt asutas Aafrika naftariik hiljuti riikliku fondi säilitamaks ja kasvatamaks riigi naftamüügist saadud tulusid.

Wall Streeti gigandid nagu Goldman Sachs, Morgan Stanley ja JPMorgan Stanley soovivad sellest fondist, mille väärtus võib ulatuda kümnetele miljarditele dollaritele, tükikese endale haugata, kirjutab The New York Times.

Enam kui pool sajandit pärast Nigeeria deltas nafta avastamist on riik kõik naftatulud ära kasutanud. Vaesus on talumatu, vohab korruptsioon ja riigikassa on tühi ehkki Nigeeria on suuruselt kümnes naftatootja maailmas.

Säästmiseks ja naftadollarite investeerimiseks on Nigeeria loonud riikliku fondi vähendamaks riigi sõltuvust kõikuvate nafta hindade meelevallast. Seni on riik kõrvale pannud miljard dollarit ning edaspidi kavatseb fondi paigutada 2,5 miljardit dollarit aastas juhul kui nafta hind jääb kõrgeks.

Wall Streeti suurpankade varahaldurid on väsimatult sõlminud suhteid riikide valitsustega kogu maailmas ning on loonud riiklike fondidega tegelevaid meeskondi.

Viimastel kuudel on pankurite, juristide ja konsultantide hordid saabunud Nigeeria pealinna Abujasse. Valitsus on valinud esialgu nõustajaks investeerimispanga JPMorgan Chase.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles