Hendrik Alla: televiisor kassetimaksu alla!

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hendrik Alla
Hendrik Alla Foto: Mihkel Maripuu

Eestis ei jõuta kokkuleppele, mis asi on salvestav seade. Autorite ja esitajate ühenduste meelest võib nii nimetada iga vidinat, mis nullisid ja ühtesid mõtestatult kirja panna oskab. Seega tuleks need kõik maksustada «tühja kasseti lõivuga», millest eelmainitutele hüvitisi makstakse.

Kultuuriministeeriumil ja Kaubandus-tööstuskojal ajab see mõte juuksed püsti. Hinnanguliselt kasvaks lõivumäär nii 40 korda ja sellist laksu ei elaks niigi hinnatõusus kramplev Eesti üle. Tarbija ei suuda mõista, mis loogika järgi uuest aastast mp3-pleierile kolmeprotsendiline lõiv kehtestatakse, aga samade võimetega telefon pääseb. Kuna kassetimaks on solidaarne ega sõltu sellest, kas hüvitatav tegu, nt telesaate salvestamine või muusikplaadi kõvakettale rippimine üldse kunagi toime pannakse, võiks loobuda raua maksustamisest.

Enamik neist enda tarbeks täiesti legaalselt kopeeritavatest teostest jõuab meieni ju juhet pidi, varsti kolib televisioon kah netti. Paneme selle protsendikese otsa näiteks kaabeltele- ja internetifirmade kuutasule. Niikuinii on füüsilistel andmekandjatel audiovisuaalsete teoste liigutamine üksikute vinüüliarmastajate pärusmaa. Ja Eesti elektroonikakaupmehed suudaksid välismaistele odavatele hindadele veel natuke aega vastu lüüa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles