Energiavaesus? Kuninganna kustutab tulesid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuninganna Elizabeth II seismas koduse Buckinghami palee eesõues.
Kuninganna Elizabeth II seismas koduse Buckinghami palee eesõues. Foto: JUSTIN TALLIS/AFP

Lisaks miljonitele alamatele ähvardab «energiavaesus» ka Briti kuningannat. Nelja palee ja tõmbetuult täis lossi kütte- ja elektriarved neelavad järjest suurema osa Tema Majesteedi sissetulekutest.

Inglismaal on energiavaesuse küüsis ligikaudu 4 miljonit majapidamist. Definitsiooni järgi on tegemist olukorraga, kus eluaseme omanikul tuleb kulutada 10 protsenti aastasest sissetulekust, et kodu piisavalt soe püsiks.

Kuningakoda on kitsikusest teadlik. Buckinghami palees ripuvad sildid SÄÄSTKE ENERGIAT, mis peenemas kirjas rangelt hoiatavad: «Juhime kõikide töötajate tähelepanu vajadusele kustutada iga tuli, mis parasjagu põlema ei pea. Majapidamise ülema korraldus.»

Ühe Buckinghami palee töötaja sõnutsi hiilib koridore mööda ka Elizabeth II ise ja kustutab üleliigseid tulesid.

Nagu näitab kuninglik raamatupidamine, oli 2010-2011 aasta elektri- ja gaasiarve 2,2 miljonit naela ehk 6,9 protsenti sissetulekutest, mis monarhia valitsuselt saab.

Sellest ajast alates on kuninganna sissetulekud olnud külmutatud, elektri- ja küttearved on aga kasvanud kesmiselt 20 protsenti. Eeldades, et energiat kulub konstantselt, võib paleede arve ronida käesoleval finantsaastal 2,6 miljoni naela peale, mis oleks 8,2 protsenti kuninganna sissetulekutest.

Mis aga tähendaks, et järgmine energiahindade tõus võib lükata Elizabeth II üle 10 protsendi läve – energiavaesusse.

Valitsus on kohustatud kütusevaesusele 2016. aastaks lõpu tegema.
Võib-olla ei pea valitsus kuninganna pärast siiski muretsema. Sest kaalumisel on uus definitsioon, mis rikkad majapidamised välja sõelub – rehkendades, kas kütusekulud lükkavad sissetulekud alla vaesuspiiri või mitte.

Vaesuspiir on 12 700 naela. Sellest tasemest on Elizabeth II paraja varuga üle.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles