Euroala majanduse masendav oktoober

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eurootsooni äriaktiivsus oli augustis seitsmendat kuud languses
Eurootsooni äriaktiivsus oli augustis seitsmendat kuud languses Foto: SCANPIX

Eurotsooni majandusaktiivsus langes oktoobris enam kui kahe aasta kiireimas tempos, survestades Euroopa Keskpanka langetama baasintressimäära.

Euroala ostujuhtide indeksite (PMI) oodatust järsem kukkumine on järjekordne märk sellest, et 17-liikmeline rahaliit veereb majanduslanguse suunas. Süvenev võlakriis heidab regiooni väljavaadetele üha tumedamat varju.

«Riigivõlakriisi poolt põhjustatud ebakindlus on jõudnud kriitilise piirini,» hoiatas Commerzbanki analüütik Frankfurdis Christoph Weil.

Üldindeks, mis katab nii tootmis- kui teenindussektori, kukkus septembrikuise 49,1 juurest 47,2 peale.

Nii sügavas augus pole indeks olnud alates 2009. aasta juulist, kui piirkond alles taastus Lehman Brothersi kokkukukkumisest vallandunud globaalsest majanduslangusest.  PMI indeks on juba teist kuud järjest allpool 50 piiri, kust algab aktiivsuse langus.

Raportit koostava uuringufirma Markiti peaanalüütiku Chris Williamsoni sõnutsi näitab oktoobrikuine number «kõrgendatud riski, et eurotsoon on libisemas tagasi majanduslangusse».

Williamson juhib tähelepanu ka sellele, et majandus ei tõmbu kokku üksnes kriisist räsitud perifeeriamaades.

Alla käis oktoobris ka Prantsusmaa erasektor, seda «teenindussektori murettekitavalt järsu kukkumise eestvedamisel». Langes ka Saksa majandusaktiivsus, mis oli regiooni taastumise peamine mootor.

ING analüütik Brüsselis Peter Vanden Houte ütles: «Euroopa võlakriisi lahendamine käib teosammul... Ilmselt see pilt niipea ei muutu.»

Kuna ülevaade osutab ka sellele, et inflatsioonisurved on oluliselt järele andnud, oleks enam kui põhjendatud, kui Euroopa Keskpank langetaks oma baasintressimäära juba tuleval nädalal.
Tuleval nädalal juhatab EKP koosolekult esmakordselt Euroopa uus esikeskpankur, itaallane Mario Draghi.

Copyright The Financial Times Limited 2011.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles