Jaapan toibub maavärinast

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toyota sõiduautod
Toyota sõiduautod Foto: Reuters / Scanpix

Jaapani eksport kasvas septembris oodatust rohkem eelkõige tänu sellele, et osad 11. märtsi maavärina ja tsunami poolt hävitatud tehased on suutnud tootmist taastada, kirjutab Bloomberg.

Ekspordimahud kasvasid septembris 2,4 protsenti võrrelduna eelmise aasta septembriga tänu nõudluse kasvule autode ja autoosade järele, teatas Jaapani rahandusministeerium. Augustis kasvas eksport kaks protsenti, kusjuures autode eksport kasvas 4,9 ning autoosade eksport koguni 11,5 protsenti.

Aasia suurim autotootja Toyata suutis augustis toodangut suurendada esimest korda viimase 12 kuu jooksul.

Eksporti pärssivaks teguriks on jeeni liigne tugevnemine – eelmisel nädalal kerkis Jaapani valuuta USA dollari suhtes Teise maailmasõja järgse perioodi kõrgeimale tasemele.

Jaapani valitsus kinnitas eelmisel nädalal 12,1 triljoni jeeni (115 miljardi euro) suuruse abipaketi abistamaks ettevõtteid märtsikatastroofiga toimetulekuks. Sellest kaks triljonit jeeni (19 miljardit eurot) läheb ettevõtetele jeeni tugevnemise kompenseerimiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles