Rahandusministrid leppisid kokku laenuosa eraldamise Kreekale

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil Kreeka riigiteenistujate meeleavaldus Ateenas parlamendihoone ees.
Pildil Kreeka riigiteenistujate meeleavaldus Ateenas parlamendihoone ees. Foto: SCANPIX

Eurotsooni rahandusministrid leppisid reedel kokku kaheksa miljardi euro suuruse laenuosa eraldamise võlakriisis vaevlevale Kreekale, teatasid diplomaadid.

«Eurotsooni ministrid leppisid kokku kaheksa miljardi euro eraldamises kuuenda osana kokkulepitud 110 miljardi euro suurusest päästepaketist,» ütles uudisteagentuuriga AFP vestelnud diplomaat.

Raha eraldamise peab veel heaks kiitma ka Rahvusvaheline Valuutafond (IMF).

Rahandusminister Jürgen Ligi kinnitas BNSile, et eurogrupi kohtumisel on saavutatud põhimõtteline valmisolek Kreekale kaheksa miljardi euro suuruse laenumakse tegemiseks.

«Jutt on kuuendast osamaksest senise programmi järgi. Formaalsest otsusest ei saa veel rääkida, valmisolekust küll,» kommenteeris Ligi reede õhtul enne kümmet BNSile.

Laenumakse tingimused vastavad Ligi sõnul Kreeka senisele programmile.

Laenuosa on äärmiselt oluline võlakriisis vaevlevale Kreekale, kus napib raha, et maksta novembrikuus pensione ja palka riigiametnikele.

Kreekas mitmepäevase üldstreigi ja tänavarahutused põhjustanud kokkuhoiueelnõu, mis oli vajalik laenuosa saamiseks, võeti neljapäeval 300-liikmelises parlamendis vastu 154 poolt- ja 144 vastuhäälega.

Kreeka olukord on pärast suve jätkuvalt halvenenud. Kui suvel oli veel lootus, et Kreeka suudab oma võlgadega toime tulla, siis nüüd on seis läinud pidevalt hullemaks, ütles Euroopa Komisjoni rahandusvolinik Olli Rehn Brüsselis ajakirjanikele.

Euroopa Liidu, Rahvusvahelise Valuutafondi ja Euroopa Keskpanga audiitorite koostatud Kreeka analüüsi kohaselt, mis on tilkunud avalikkusse, peetakse riigi olukorda väga murettekitavaks. See tähendab, et kokkulepitud päästepaketist ei pruugi piisata.

Euroopa liidrid kogunesid reedel otsustavale tippkohtumisele, et leida «püsiv» lahendus ligi kaheaastasele võlakriisile. Euroopa Liidu ametlik tippkohtumine toimub pühapäeval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles