Töötukassa: töötute arvu kasvu mõjutab sesoonsus

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Töötukassa analüüsiosakonna juhataja Anne Lauringsoni sõnul on registreeritud töötuse kasvu üheks põhjuseks sesoonsus.

Lauringson märkis, et töötute arvu trendi vaatlemisel peab vaatama pikemat perioodi, mitte tuginema nädalasele statistikale.

«Registreeritud töötute arv on olnud langeva trendiga 2010. aasta kevadest alates ning aastatel 2010-2011 on töötute arv langenud päris kiiresti.

Tuginedes rahandusministeeriumi 2010. aasta suvisele majandusprognoosile võib eeldada, et töötus on ka edaspidi langeva trendiga, kuid see langus võib olla edaspidi veidi aeglasem. See prognoos on siis eeldusel, et majandust ei taba uus šokk.»

Lisaks nimetatud trendile mõjutab Lauringsoni kinnitusel töötute arvu ka sesoonsus. Nimelt on suvekuudel reeglina rohkem töökohti (hooajatööd) ja seetõttu ka töötute arv madalam. Sügise tulekul on seetõttu aga jällegi mõningane tõus töötute arvus.

Samuti toimub reeglina hüpe registreeritud töötute arvus jaanuaris, osaliselt seetõttu, et tihti lõppevad (tähtajalised) töölepingud detsembri lõpuga.

Tulenevalt sellest oli ka tõus registreeritud töötute arvus, vaatamata langevale trendile selle aasta alguses.

«Kevadkuudel nägime jälle hoogsat registreeritud töötute arvu vähenemist. Suve-ja sügiskuudel on samuti töötute arv vähenenud, kuid väiksemas mahus kui kevadel.

Oktoobris-novembris võib juhtuda, et registreeritud töötute arv veidi kasvab ning jaanuaris on töötute arvu kasv juba väga tõenäoline. Samas kevadel-suvel on tõenäoliselt langus suurem kui vahepealsed tõusud,» selgitas Lauringson.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles