Lõhmus: võitlus kriisiga USAs pole väga edukas olnud

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rain Lõhmus.
Rain Lõhmus. Foto: Peeter Langovits.

Investeerimispankur Rain Lõhmuse hinnangul pole võitlus majanduskriisiga USAs väga edukas olnud.

«Panganduses on päris palju valesid asju juhtunud, New Yorgis peetava protestiga tahetakse mingit muutust ning protestijad sümpatiseerivad mulle,» tunnistas Lõhmus ETV saates «Kahekõne».

«Ma ei ole revolutsionäär, aga olen ise pangandusest päris kaua eemal olnud. Kui mina olin panganduses 1990. aastatel, olid ajad veel natuke teistsugused, inimesed, kes tookord töötasid ja kes täna töötavad, on erinevad. /.../ Need, kes 1990. aastatel töötasid, olid märksa intelligentsemad, huvitavamad ja isegi arvan, et natuke vähem omakasupüüdlikud,» nentis Lõhmus.

«Euroopas oli naljakas situatsioon, kus esmalt lepiti kokku vajaminev summa, seejärel hangiti kõigilt riikidelt nõusolek sinna raha panna ja alles siis hakati arutama, mis vormis seda rahaga ümber käima hakatakse,» nentis Lõhmus.

Rääkides Euroopa tulevikust, märkis pankur, et tema hinnangul ei ole Kreekal muud võimalust kui pankrot, sest riik ise oma võlgu tagasi maksta ei suuda, küsimus on selles, kas kaotavad need, kes raha laenasid, ehk pangad või fondid, või Euroopa maksumaksjad, kes annavad Kreekale raha, mille eest Kreeka maksab pankadele ja fondidele tagasi.

«Euroopa Finantsstabiilsuse Fondi (EFSF) AAA-reiting põhineb Saksamaa garantiil, Saksamaa panustab sinna kõige rohkem, seepärast sinna Eestit, millel sellist reitingut pole, nii väga ei tahetudki,» selgitas Lõhmus.

«Natuke saab Eestigi selles suures süsteemis midagi kujundada, sest ka EFSFis sünnivad otsused konsensusega ja see, kes seal nõukogus hakkab Eestit esindama, saab nii mõnegi rumala otsuse ära hoida,» oli Lõhmus lootusrikas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles