Euroopa Komisjon süstib 50 miljardit üleeuroopaliste võrkude väljaarendamisse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Raudtee rong Tondil.
Eesti Raudtee rong Tondil. Foto: Liis Treimann

Euroopa Komisjon kiitis eile heaks Euroopa Ühendamise Rahastu (EÜR), mille raames investeeritakse üleeuroopalisse taristusse ja energia- ning telekommunikatsioonivõrku 50 miljardit eurot.

Euroopa Ühendamise Rahastu investeerib 31,7 miljardit eurot Euroopa transporditaristu ajakohastamisse, et luua puuduvad ühendused ja kõrvaldada kitsaskohad. Sellest 10 miljardit tuleb Ühtekuuluvusfondist, kus see on ette nähtud fondist abi saavate riikide transpordiprojektideks, ning ülejäänud 21,7 miljardit saavad kasutada kõik liikmesriigid transporditaristusse investeerimiseks. Eesmärk on parandada ELi eri osade vahelisi ühendusi, et hõlbustada kaubavahetust ja reisimist liikmesriikide vahel.

Energiasektorisse kavatsetakse investeerida 9,1 miljardi eurot üleeuroopalise taristu loomiseks, aidates sellega saavutada ELi 2020. aasta strateegia energia- ja kliimaeesmärke. Rahastu võimaldab täita ka rahastamislünki ja kõrvaldada võrkudest kitsaskohad. Tänu parematele ühendustele saab energia siseturg kiiremini areneda, parandades varustuskindlust ning pakkudes võimalust transportida taastuvenergiat kulutõhusalt üle kogu ELi.

Euroopa Ühendamise Rahastust nähakse ette peaaegu 9,2 miljardi euro suurune toetus investeeringuteks kiiretesse ja ülikiiretesse lairibavõrkudesse ning üleeuroopalistesse digitaalteenustesse.

Kuna rahastu muudab taristuprojektid usaldusväärsemaks ja vähendab nendega seotud riske, aitab see ligi meelitada ka muid era- ja avaliku sektori vahendeid. Konservatiivsetele hinnangutele tuginedes loodab komisjon, et võrgutaristu rahastamine aitab kaasata veel 50 miljardi euro jagu investeeringuid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles