IMF: välismaised talendid aitaksid Eestil jõuda Euroopa elatustasemeni

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töötlevas tööstuses napib töökäsi
Töötlevas tööstuses napib töökäsi Foto: Mihkel Maripuu

Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) hinnangul peaks Eesti majanduse jätkusuutlikuse tagamiseks pöörama suuremat tähelepanu tehnilisele haridusele. Elatustaseme tõstmisel aitaks kaasa ka kõrgelt kvalifitseeritud töötajate toomine Eestisse.

Selleks, et Eesti elatustase jõuaks järgi Euroopa Liidu omale, peaks Eesti pürgima eksporditavate kaupade väärtusahelas kõrgemale kohale. Selleks on vaja siia meelitada nii välisinvesteeringuid kui arendada inimkapitali.

Põhjamaade investeeringute osas võistleb Eesti aga üha enam Aasiaga, sestap on teaduse- ja tehnikapõhiste tegevuste arendamine eriti oluline. Siin aitaks valuutafondi hinnangul ka kõrge kvalifikatsiooniga inimeste toomine välismaalt.

Selleks, et Eesti potentsiaali täies mahus ära kasutada, tuleks kindlasti tegeleda ka keerulise olukorraga tööjõuturul. Kuigi paindlik tööturg on aidanut töötuse numbreid vähendada, on samal ajal pikaajaline töötus tõusuteel.

Sobivate oskuste puudumine ja töötamisvõimalused Põhjamaades on viinud selleni, et samal ajal, kui tegelik tööpuudus ulatub üle 10 protsendi on, puudus ka kvalifitseeritud töötajatest ning töötlevas tööstuses on täitmata töökohti üha enam.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles