Obama avaldab protestijaile toetust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Protesteerija Wall Streetil.
Protesteerija Wall Streetil. Foto: SCANPIX

USA president Barack Obama avaldas pärast üleilmsete meeleavalduste tähe all möödunud nädalavahetust taas toetust finantssüsteemi vastu protestijatele, kutsudes viimaseid siiski üles mitte tembeldama Wall Streeti töötajaid kurjadeks vaimudeks.

Nimelt austas Obama eile Washingtonis uue memoriaali avamisel Martin Luther Kingi ja viitas oma kõnes Wall Streetilt Londonisse, Rooma ja mujale levinud protestidele: «Dr. King sooviks, et me heidaksime väljakutse Wall Streeti mõõdutundetusele, kujutamata samas seal töötavaid inimesi kurjade vaimudena.»

Varasemalt on Obama öelnud, et protestid «väljendavad tavaliste ameeriklaste frustratsiooni» finantssektori suhtes.

Dramaatiliselt kohendas oma väljaütlemisi «Wall Streeti okupeerijate» aadressil ka juhtiv vabariiklane Eric Cantor, kes ütles eile Fox Newsile, et ka nende partei meelest on riigis liiga suur palgalõhe.

«Olulisem, kui sõna, mida ma kasutasin [vihane rahvamass], on tõsiasi, et frustratsioon kasvab üle kogu maa. Ja põhjendatult. Liiga paljud on ilma tööta,» ütles Cantor.

Pankurid ja teised protestijate «märklauad» üritasid aga süüd edasi veeretada. Saksa pangandusföderatsiooni esimees ja HSBC Trinkausi tegevjuht Andreas Schmitz ütles eile Financial Timesile, et pankade vastu protestimine on «tähelepanu kõrvalejuhtimine põhiprobleemilt: me ei ole enam võimelised oma heaoluriike rahastama».

2008. aasta panganduskriis tekitas valitsuste eelarvekriisi, ütles ta. Nüüd «põhjustab [euroala] riigivõlakriis panganduskriisi». Ta hoiatas, et poliitikud ei tohiks teha pankuritest oma vigade «patuoinaid».

Ühe Londoni pankuri sõnutsi kurdavad protestijad küll pankade peale, kuid samas väljendavad aktsioonid siiski enamat, kui pelgalt viha finantssektori peale. «On üha ilmsem, et protestid pole vaid pankade vastu suunatud, vaid igasuguste erinevate asjade vastu... nad räägivad miljonäride arvust valitsustes ja igasugustest asjadest – jutt ei ole ilmtingimata ainult pangandussektorist.»

New Yorgi ja Londoni börsijuhtide hinnangul on demonstrandid nende asutuste ees piketeerides valinud vale märklaua.

«Eks me ole finantsmaailma kõige nähtavamad sümbolid ja seetõttu tõmbame loomulikult neid ligi. Aga õige märklaud me kindlasti pole. Me ei esinda finantssektorit,» ütles maailma börside föderatsiooni WFE esimees Ron Arculli.

Kõlas ka mõistvaid hääli. «Pangad vaid võistlevad ja jooksevad kiini, et klientide arvelt raha teha,» ütles Tokyo börsi tegevjuht Atsushi Saito. «Teatud mõttes mõistan ma neid Wall Streeti vastaseid meeleolusid.»

Obama kampaaniajuht David Axelrod ütles eile, et demonstratsioonid osutavad ameeriklaste igatsusele «toimiva finantssüsteemi» järele. Ta ütles, et protestijad toetavad finantsreforme, mida mõned vabariiklastest presidendikandidaadid ähvardavad tühistada.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles