Maailma majanduskasv sõltub korrumpeerunud riikidest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Protestijad Brasiilias korruptsioonivastasel meeleavaldusel
Protestijad Brasiilias korruptsioonivastasel meeleavaldusel Foto: SCANPIX

Kuigi majandusteadlased on jõudnud üsna üksmeelsele järeldusele, et korruptsioon takistab majanduskasvu, siis praegune olukord maailmas räägib sootuks vastupidisest ning maailma majanduse kasv sõltub just suurriikidest, mis on keskmisest korrumpeerunumad.

David Arkless, Manpower Grupi juht globaalküsimustes, toonitas Tallinnas välisinvestoritele esinedes, et üks suurimaid paradokse maailma majanduses on, et maailma edasine kasv sõltub neljast väga korrumpeerunud riigist: India, Hiina, Brasiilia ja Venemaa.

«Kui käin Hiinas või Venemaal, siis ma seda ei maini,» lisas ta.

Transparency International (TI) edetabelis olid kõige puhtama südametunnistusega Taani, Uus-Meremaa ja Singapur, kelle majandused peaksid sellel aastal rahvusvahelise valuutafondi (IMF) ennustuste kohaselt kasvama vastavalt 1,5, 2 ja 5,3 protsenti.

Hiina ja India, mis jagavad korruptsiooniedetabelis 78. kohta, peaksid sellel aastal kasvama aga vastavalt 9,5 ja 7,8 protsenti. Lisaks kiirele kasvule, on tegemist ka väga suurte majandustega.

Venemaa, mis oli TI tabelis 154. kohal, peaks sellel aastal kasvama 4,3 ja 69. kohale jäänud Brasiilia 3,8 protsenti.

Eranditena võib välja tuua eelpool mainitud Singapuri ja näiteks õnnetu Kreeka, mis jagas TI edetabelis kohta India ja Hiinaga, kuid prognooside kohaselt tõmbub riigi majandus sellel aastal 5 protsendi jagu koomale.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles