Eramuturg on korterituruga võrreldes vaikne, kuid asjalik

, Arco Vara Kinnisvarabüroo elamispindade osakonna juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pirita piirkond on eramuostjaid alati meelitanud – taristu on välja kujunenud, kesklinn ligidal ja ranna lähedus võimaldab suverõõme nautida.
Pirita piirkond on eramuostjaid alati meelitanud – taristu on välja kujunenud, kesklinn ligidal ja ranna lähedus võimaldab suverõõme nautida. Foto: Mihkel Maripuu

Need, kes endale eramaja ihkasid, ostsid selle neli-viis aastat tagasi. Eramute suhteliselt tagasihoidlikul turul on ülioluliseks saanud ehituskvaliteet ja korrektse dokumentatsiooni olemasolu.


Soov leida endale väga ilus ja kvaliteetne, ent soodsa hinnaga kodu on väga inimlik. Kõige olulisem on asukoht, järgmisena hind.

Kaalutletud ostud

Eestimaalane on küllaltki paikkonnatruu – Pirita piirkonnas elav pere otsib tavaliselt eramut samuti Piritale ning Haabersti pere vaatab oma valikus rohkem Kakumäe poole. Hinnatuimad piirkonnad Tallinnas ongi ikka ja alati olnud Pirita, Nõmme ja Kakumäe.

Väga ettevaatlikult suhtutakse põllupealsetesse arendustesse. Pooleliolevat eramut on seal väga raske müüa. Lisaks asukohale on kinnisvaraostjaile muutunud oluliseks ka toimiv taristu – ühistranspordiliiklus, välja ehitatud teed ja tänavad, tänavavalgustus, kooli ja esmatarbekaupluste lähedus. Samuti on tähtsad toimivad kommunikatsioonid ehk vee-, ja kanalisatsioonitrassi, sidekaabli, gaasi ja drenaaži olemasolu.

Üha enam on hakatud hindama eramu mõistlikku, optimaalset suurust ehk eramuid suurusega 150–200 m2.

Targemad majaostjad

Õnneks on ostjad viimase nelja-viie aasta jooksul palju teadlikumaks saanud, julgetakse küsida nõu ekspertidelt (ehitajad, juristid jt) ehk ostuotsuseid ei tehta enam kiirustades.

Tihti läheb väljavalitud eramu ostusoovi fikseerimisest kuni tehinguni mitu kuud. Kuid siis on ostja oma otsuses ka kindel, ostetava varaga igati tuttav, teab ka kõiki väiksemaid vigu ning pärast müügilepingu sõlmimist enam ebameeldivaid üllatusi ei esine.

Krunte soovivad pigem osta kliendid, kellel on elukoht olemas ja vaatavad majaehitust kui kauget tulevikuprojekti.

Valmis või poolelioleva eramu ostavad kliendid, kel on tarvis olemasolevat elukohta muuta, sooviga kolida korterist majja ning neil on ka suuremad võimalused võtta laenu.

2011. aastal võib täheldada suuremat huvi eramute vastu ja veidi väiksemat huvi hoonestamata kinnistute suhtes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles