G20: eurotsooni kriisile tuleb leida kiire lahendus

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pariisis G20 kohtumisel osalenud.
Pariisis G20 kohtumisel osalenud. Foto: SCANPIX

Pariisis toimunud G20 kohtumisel seati Euroopale kõrgeid nõudmisi ja Euroopa liidrid lubasid ka võlakriisi lahendamiseks otsustavalt tegutseda.

Prantsuse rahandusminister François Baroin märkis kohtumisel, et euroriigid on kenasti teel kiitmaks heaks plaani vähendada Kreeka hiigelsuurt võlakoormat ning peatada seeläbi kriisi levik ja kaitsta ohtu sattunud pankasid, vahendas E24.no. G20 riigid tunnustasid küll euroalal astutud samme, kuid tegid samas selgeks, et ootavad rohkemat ja seda üsna kiiresti.

Täpsemalt oodatakse probleemide lahendamiseks põhjalikku plaani juba järgmiseks nädalavahetuseks, mil toimub Euroopa Liidu tippkohtumine. Baroin kinnitas ka, et 23. oktoobrilt võib oodata otsusekindlat tegutsemist.

Muu hulgas ootab G20, et Euroopa liidrid lepiksid kokku kriisifondi suurendamises, et sellest piisaks ka Hispaania ja Itaalia majanduste kaitsmiseks, mitte ainult Kreeka, Portugali ja Iiri jaoks.

Suurbritannia rahandusministri George Osborne`i sõnul on euroala riigid nüüd suure surve all. «Oleme eurotsoonikolleegidelt kuulnud nende plaanitud abinõudest, kuid ma arvan et nad ei lahku siit Pariisist mõistmata survet, et nad peavad välja tulema lahendusega kriisile,» sõnas ta.

G20 ühendab maailma juhtivaid tööstusriike – nii lääneriike kui ka kiiresti arenevaid majandusi nagu Hiina, India ja Brasiilia. Järgmine G20 tippkohtumine peetakse Cannes`is 3. ja 4. novembril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles