USA: IMFist ei tohi teha euroala päästmise kahurit

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
IMF.
IMF. Foto: SCANPIX

Rikkad majandused väljastpoolt eurotsooni lükkasid eile tagasi idee, et Rahvusvahelise Valuutafondi löögijõudu tuleks eurokriisiga võitlemiseks suurendada – G20 rahandusministrite kohtumine Pariisis käivitus ebakõlade ja lahkmeele võtmes.


USA rahandusminister Tim Geithner ütles, et fondil on veel «väga palju vabu ressursse», samal ajal kui teised euroala välised riigid rõhutasid, et eurooplased peavad oma kriisi ise ära lahendama.

IMFile lisaraha eraldamise vastu olid USA, Suurbritannia, Jaapani, Kanada ja Austraalia rahandusministrid, kes ei taha, et nende maksumaksjatelt veelgi rohkem raha kaudselt euroala tulekahju kustutamiseks suunatakse.

Rikaste riikide tõrjuvad väljaütlemised olid tingitud tärkavate turgude ettepanekust, et IMF võiks saada suuremad volitused ja väe sekkumiseks finantsturgudele ning teha enne detsembrikuist tippkohtumist Cannes’is positiivse ja usaldust süstiva avalduse.

Tärkavate turgude pakkumine pani eriti täbarasse olukorda Suurbritannia, kuna peaminister David Cameron esines sel nädalal üleskutsega lasta Kreeka nakkuse tõkestamiseks käiku palju suurem «bazuuka», kuid ei taha selleks Briti raha välja käia.

Briti rahandusministeeriumist öeldi, et ühtegi plaani «IMFi bazuuka» laadimiseks laual ei ole. Ametnikud keeldusid ütlemast, kuidas Suurbritannia reageeriks IMFi ettepanekule garanteerida koostöös EFSFiga Hispaania ja Itaalia riigivõlga.

Tärkavate turgude ettepanek toetada IMFi kaudu euroala tekitab rikastes riikides vastakaid tundeid, kuna annaks vaesematele maadele suurema sõnaõiguse maailmamajanduse debattides.

Delegaatide sõnutsi möödubki kogu G20 rahandusministrite eile alanud ja täna lõppev kohtumine IMFi ja euroala suhete lahkamise tähe all.

Brasiilia rahandusminister Guido Mantega kinnitas enne kohtumise algust, et tärkavad turud arutavad isekeskis IMFi võimendamist euroala päästmiseks. Mantega ütles ajakirjanikele, et G20 ridades valitseb konsensus IMFi rohkem raha valada, kui globaalkriis peaks süvenema.
Teised arenenud riigid Mantega väidet aga ei kinnitanud, pigem vastupidi.

Geithner ütles, et nii IMFis kui euroalas on raha piisavalt. Kanada rahandusminister Jim Flaherty ütles, et IMFist ei tohi teha kriisi lahendamise põhivahendit. Austraalia rahandusminister Wayne Swann sõnas: «Esmane prioriteet on: eurooplased seadku ise oma asjad korda.»

Euroopa liidrid on G20 tippkohtumise eel pingelises seisus. Nad kogevad kohustust tõestada, et euroala stabiliseerimine üritus edeneb.

Seetõttu esines käesoleva ürituse võõrustaja, Prantsuse rahandusminister François Baroin sõnavõtuga, milles rõhutas, et Prantsusmaa ja Saksamaa on «juba jõudnud mitmele väga tähtsale kokkuleppele» eeloleval nädalavahetusel Brüsselis toimuva Euroopa Liidu tippkohtumise kontekstis.

Baroin, kes saabus otse jutuajamiselt president Nicolas Sarkozy ja Saksa rahandusministri Wolfgang Schäublega, ütles, et mõlemad pooled on teinud pankade rekapitaliseerimise ühisprojekti osas suuri edusamme, laskumata siiski detailidesse.

Ta ütles, et juba on arutatud ka viise, kuidas EFSFi «efektiivsust maksimeerida». Prantsusmaa tahab tegelikult teha EFSFist panga. Kuna sellise ettevõtmise vastu on aga nii Saksamaa kui Euroopa Keskpank, siis tehakse teist juttu. Nüüd tulevad Pariisist signaalid, et Prantsusmaa toetab Itaalia ja Hispaania riigivõlgade garanteerimist EFSFi poolt.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles