Jõulukauba tootmine käib täie hooga

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänavu on Kalevil spetsiaalselt jõuludeks tehtud tooteid 30 ringis ja kõik need on saanud ka uued pakendid. Jõulumaiuste valmistamine käib ööpäev läbi.
Tänavu on Kalevil spetsiaalselt jõuludeks tehtud tooteid 30 ringis ja kõik need on saanud ka uued pakendid. Jõulumaiuste valmistamine käib ööpäev läbi. Foto: Peeter Langovits

Ehkki jõuludeni on veel aega, käib pühade­toodete lattu varuks tootmine juba täie hooga ja ettevõtted on selleks ka lisatööjõudu palganud. Novembri alguses peaksid jõulukaubad poodidesse jõudma.



Kalevis on käes aasta kiireim aeg ja jõulutoodete tegemine käib ööpäev läbi. Nii tootmisse kui klienditeenindusse on inimesi juurde palgatud – kokku on aasta lõpuni tööd saanud 25 inimest.

Jõulutooteid on kavas teha 600 tonni ehk 30 veoki täit ja vaid kaks koormat neist lähevad Eestist välja – Lätti ja Venemaale. Seda on ligi saja tonni jagu rohkem kui mullu. Kalevi juhatuse esimehe Kaido Kaare sõnul on olukord majanduses pisut paranenud ja see annab lootust ka suuremale pühademüügile.

Konkurents magusaturul on tihe ja aasta lõpus tulevad välja needki tootjad, keda muidu eriti näha pole. Kalev pole aga midagi juhuse hooleks jätnud ja on oma toodangut oluliselt uuendanud.

Ettevõtte laod on pühadetoodetega juba täituma hakanud ja ülejärgmisel nädalal lähevad esimesed saadetised kaubakettidesse, kus need peaks müügile tulema novembri esimestel päevadel.

Tänavu on Kalevil spetsiaalselt jõuludeks tehtud tooteid 30 ringis ja kõik need on saanud uued nägusad pakendid. Ümbrispaberite tarvis on pildistatud reaalseid kohti, nagu näiteks talveehtes Raekoja plats ja Kadri­oru Luigetiik.

Ka pakkide sisu on varasemast mitmekesisem. Näiteks on inimesed küsinud kommi Kannel, mis nüüd jõulupakkides täiesti olemas. Samuti leiab sealt ülipopulaarseks osutunud uusi Mesikäpa komme. Ära on kasutatud ka omanikfirma Orkla kontserni võimalusi ja vähemalt ühe kingikarbi sisu koosneb Panda kommidest.

Küsimusele, mille poolest see assortii erineb harjumuspärasest Kalevi omast, vastas kommunikatsioonijuht Ruth Roht: «Need on hoopis teistsuguse maitsega.»

Hea uudis on see, et ettevõte pole jõulukauba hinda tõstnud, kuigi suhkur on vahepeal oluliselt kallinenud ning ka uued pakendid läksid mõndagi maksma. «Suudame selle aasta jõulud nii üle elada, et hinda ei tõsta, aga mis edasi saab, ei oska praegu öelda,» lausus Kaare.

Eriliste maitsetega seapraed

Rakvere lihakombinaadi turundusdirektor Triin Lõoke ütles, et ettevõte on jõuludeks valmistunud juba märtsikuust ja nüüd käib pühadetoodete valmistamine täie hooga. Jõuluperioodiks on plaanis täiendavalt tootmisse abiks kaasata kuni 25 inimest.

Rakvere selle aasta märksõnadeks on erilised jõulumaitsed, tervislikkus ja naturaalsus. «Tarbija saab peolaua katmiseks valida üllatavate maitsekombinatsioonidega sealihatooteid, kus maitsestamisel või marinaadides on kasutatud jõuludele iseloomulikku tumedat õlut, mandleid, mett, jõhvikaid ja piparkoogimaitseainet.

Ükski uus toode ei sisalda säilitusaineid, lõhna- ega maitsetugevdajaid,» lubas turundusjuht.

Jõuluõlu käib juba ammu

Saku õlletehas läheb turundusdirektor Kadri Ärmi sõnul tänavu jõuludele vastu üsna mitme uue tootega. Traditsiooniline jõuluporter on kindlasti jälle tulemas, seekord Saku Pühadeporteri nime all.

Teine täiesti uus jõulutoode on kevadel palju elevust tekitanud mõdu, millest pühadeks saab Mõdu Jõulupruul. Kolmas talveajaks tehtud toode on õunamaitseline siider Kiss Winter Apple, millele lisavad peomeeleolu jõuluvürtsid. Uue siidri eripäraks on võimalus serveerida seda ka kuumalt.

Piduderohket aastalõppu aitab aga mööda saata Kiss-sarja kõige uuem liige, milleks on vahuveinilaadne veinikokteil Kiss Sparkly. Seda saab osta nii suures 0,7-liitrises šampusepudelis kui väikeses 0,2-liitrises pudelis. Jooki hakkab tootma Saku retsepti järgi väike veinitehas Saksamaa viinamarjapiirkonnas.

Saku Pühadeporteri hind on sama, mis aasta läbi, kuid kuna jõulude ajal on oodata paljudele toodetele kampaaniahindasid, siis võib mõne kaupmehe juures pühadejoogi soetada ka senisest märksa soodsamalt.

A. Le Coq õlletehase juht Tarmo Noop ütles, et jõuluõlu juba käib ja tänavu on plaanis õllesõpru üllatada šokolaadimaitselise porteriga. Hind jääb mullusega samasse klassi. Jõulukujunduse saavad ka paljud Tartu õlletehase karastusjoogid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles