Firmajuht: Euroopa vajab järgmise 20 aasta jooksu 50 miljonit immigranti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa vajab 50 miljonit andekat immigranti
Euroopa vajab 50 miljonit andekat immigranti Foto: SCANPIX

Avid Arkless, Manpower Grupi juht globaalküsimustes, toonitas täna Tallinnas toimunud välisinvestorite foorumil, et Euroopa ja seal hulgas ka Eesti, vajab andekaid immigrante.

«Euroopa demograafiline olukord on kõige hirmuäratavam maailmas. 17-19 aasta jooksul väheneb siinne tööjõud 50 miljoni inimese võrra,» lausus Arkless. Samas kasvab Türgi ja Egiptuse rahvastik sama aja jooksul 69 miljoni inimese võrra, ning nendest kõige andekamad võiks Arklesse kinnitusel meelitada tööle Euroopasse.

Euroopas on naisel keskmiselt 1,3 last. Selleks, et rahvastikku taastoota, peaks igal naisel olema aga vähemalt 2,1 last. «Kui õhul koju lähete, siis võite kõik loomulikult selle probleemi kallal tööd teha,» pakkus ta ka teise alternatiivi.

Euroalas on töötus 10,2 protsenti, samas on täitmata 1,3 miljonit töökohta. Sarnased probleemid on ka Eestis. Töötuse numbrid kahanevad üha tõrksamalt, samas on Eesti edasise arengu üheks suurimaks takistuseks kvalifitseeritud tööjõu puudus.

«Meil on palju noori, kes ei ole kunagi tööl käinud ning neil ei ole vajalikke oskusi. Meil ei ole õigeid inimesi, kes oleksid õigel ajal õiges kohas,» kommenteeris Arkless Euroopa olukorda. Samas on tulevikus iga ettevõtte kõige olulisemaks varaks tema töötajad.

Eesti puhul tuleks tema sõnul paremini ära kasutada välistudengeid, kes on Eestis hariduse omandanud.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles