Kaupmehed paluvad suitsuhinda tõsta aeglasemalt

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suitsupakk
Suitsupakk Foto: Joosep Martinson/Õhtuleht

Riik kavatseb kahe järgmise aasta jooksul tõsta tubakatoodete aktsiisi viiendiku võrra, kaupmeeste liit aga palub aktsiisitõusu läbi viia pikema aja jooksul.

«Viimastel aastatel on toimunud väga suured sigaretiaktsiisi tõusud. Viimane 10 protsendi suurune aktsiisitõus leidis aset käesoleva aasta jaanuaris. Kehtiva alkoholi-, tubaka- kütuse ja elektriaktsiisi seaduse järgi on järgmise kahe aasta jooksul planeeritud kokku ligi 20 protsendi suurune sigaretiaktsiisi tõus. Arvestades turutrende võib eeldada negatiivsete arengute süvenemist,» seisab Kaupmeeste Liidu pöördumises, mis saadeti parlamendi rahanduskomisjonile.

Kaupmehed juhivad oma kirjas tähelepanu sellele, et aktsiisitõusude tõttu on juba suurenenud salasuitsude osakaal. «Niivõrd suur salakauba osakaal, nagu seda on Eesti Konjunktuuriinstituut varasemalt teada andnud, teeb kaupmehed murelikuks. Muret salakauba osakaalu suurenemise pärast peaks tundma ka riik,» seisab pöördumises.

Konjunktuuriinstituudi andmetel oli 2010. aastal kuni kolmandik kõigist Eestis müüdavatest sigarettidest ja kuni veerand kogu müüdavast viinast salakaup. «See tähendab, et ligi kolmandik turust on salakaubavedajate käes! Niivõrd kõrge oli sigarettide salaturu osakaal viimati 90-ndate aastate lõpus. On täiesti lubamatu, et illegaalse kaubanduse osakaal tulevikus ei vähene,» rõhutavad kaupmehed.

Pöördujate sõnul on eriti keeruline olukord Ida-Virumaal, kus pea 70 protsenti suitsetajaid on ostnud teadlikult illegaalseid sigarette.

«See põhjustab olukorra, kus ebaaus konkurents illegaalsete kauplejate poolt mõjutab negatiivselt kõiki meie liikmeid. Rääkimata riigil saamata jäänud maksudest, mis EKI hinnangul ületab tubakatoodete osas 57 miljonit eurot ja alkohoolsete jookide osas 16 miljonit eurot aastas,» seisab pöördumises.

Liit kinnitab, et nad toetavad maksu- ja tolliameti plaane maksujärelvalve tugevdamisel ja salakaubanduse takistamisel ning nende hinnangul avaldab see riigieelarvele paremat mõju, kui järsud maksumäärade tõstmised.

Politsei- ja piirivalveameti teatel tabati eile Narvas kaks inimest, kes olid suurema kogus suitsupakke peitnud oma riiete alla. 25-aastase mehe riietest leiti 32 suitsupakki ja 28-aastne naine üritas riietesse peidetuna tuua Eestisse 17 pakki sigarette.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles