Raidla: aitab kriisiteemalisest loitsimisest

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Raidla.
Jüri Raidla. Foto: Kalev Lilleorg/Naisteleht

Vandeadvokaat Jüri Raidla leidis ETV vestlussaates «Foorum», et Eesti ühiskond peaks lõpetama majanduskriisi teemalise loitsimise ning tegema ära vajalikud rasked otsused.

Eesti Panga nõukogu esimees Jaan Männik oli veendunud, et kriis on õige sõna praeguse majandusolukorra kirjeldamiseks ning meil seisavad ees suured väljakutsed.

Ta rõhutas eelarvekärbete vajalikkust eurole ülemineku valguses ning hoiatas, et Eesti aastane eelarvemiinus ei tohi Maastrichti kriteeriumis püsimiseks üle 7-8 miljardi langeda. Ta leidis, et kärbetest on tarvis rääkida ning aidata valitsust nende osas kokkuleppe saavutamisel.

Tema sõnul teeme me kogu aeg selle vea, et kärbetest rääkides tõstame ühiskonnast välja ühe grupi ja hirmutame selle siis ära.

Männik leidis, et meie arengu suurim võti on praegu sellest, kui kiiresti me suudame uutes majandusoludes kohaneda.

Kunstiakadeemia rektor Signe Kivi nõustus, et ajalehepealkirju vaadates võib tõesti nõustuda, et kriis on praegu moes. Ta rõhutas, et meie inimesed peaksid olema loovamad ning mitte mõtlema, et ühel töökohal tuleb töötada tööea algusest lõpuni. Kivi arvates peame arendama inimeste loovust ja rõhutama innovatsiooni.

Jüri Raidla rõhutas, et rasketel aegadel on raskeid otsuseid palju kergem teha kui headel aegadel.

Tema hinnangul elame me praegu väga priiskavalt ning peaksime riigi ülalpidamise palju odavamaks muutma. Raidla tõi näiteks, et läänes on suure erihaigla tagamaa suuruseks 1,5 miljonit inimest.

Ta lisas, et ühiskonna tervendamiseks on rohkem vaja signaliseeriva tähendusega seaduseid, nagu näiteks äsja parlamendis vastu võetud saneerimisseadus.

Riigikantselei strateegiadirektor Keit Kasemets nõustus, et eurole üleminek on lühiajaline pikaajaliselt tähtis strateegiline eesmärk ning see on keerukas, kuna keegi ei tea täna, milliseks kujuneb olukord majanduses ja maailmas 2009. aastal.

Ta hoiatas, et peame olema valmis palju keerulisemateks aegadeks ning et riik peab kokkuhoius kodanikele eeskuju näitama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles