Aaviksoo: valitsus ei saa noorte Eestisse tagasi meelitamiseks midagi teha

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaak Aaviksoo
Jaak Aaviksoo Foto: Peeter Langovits

Haridus- ja teadusminister Jaak Aaviksoo sõnul ei saa valitsus noorte Eestisse tagasi toomisel palju kaasa rääkida, sest see, kus keegi elada ja töötada tahab, sõltub karjääri- ja töövõimalustest, mitte valitsuse hariduspoliitikast.

«Miks mõned inimesed ära lähevad ja hiljem tagasi tulevad? Sest nad tahavad,» sõnas Aaviksoo tänasel välisinvestorite foorumil, mille keskseks teemaks oli haridus. Ta lisas, et noored tulevad Eestisse tagasi, kui neil on võimalus leida siin töö või alustada ettevõtlusega.

«Kunstlikud võtted valitsuse poolt ei muuda siin midagi paremaks,» ütles minister.

Kõik, kes foorumil sõna võtsid, tõid ka välja, et Eesti peaks astuma suuremate sammudega rahvusvahelistumise suunas. Selleks võiks Eesti ülikoolides õppida rohkem välismaiseid tudengeid, eesti koolilõpetajad võiksid minna agaramalt teistesse riikidesse kõrgharidust omandama ning välismaiste talentide toomine Eestisse võiks olla lihtsam.

Helen Holm, kes õppis Saksamaal ärijuhtimist, tõdes aga, et paljud, kes on juba läinud välismaale kooli, et kipu Eestisse tagasi tulema. Holmi kinnitusel on see ka üsna keeruline, kuna puuduvad näiteks praktikakohad ja programmid noortele, kes Eestis tööd otsivad.

«Mind üllatas Aaviksoo seisukoht väga,» ütles Holm. Töö otsimine Eestis oli tema sõnul väga keeruline. Halvemal juhul ei tule üldse vastust, paaril korral öeldi talle ka, et ta on ülekvalifitseeritud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles