Itaalia mure teeb Hispaaniale silmad ette

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaalia lipud
Itaalia lipud Foto: SCANPIX

Itaalia laenukulude vahe Hispaania omadega püstitas eile euroajastu rekordi – ärevakstegev märk sellest, et investorite hirm Rooma pärast on suurem, kui mure Madridi pärast.

Erinevus Itaalia ja Hispaania 10-aastaste riigivõlakirjade tootluste vahel ületas 65 baaspunkti piiri, purustades endise tippmargi, mis oli pärit 2008. aasta lõpust.

Alates eurokriisi puhkemisest 2010. aasta mais kuni käesoleva aasta varasuveni olid Itaalia tootlused tegelikult Hispaania omadest madalamad. Suve edenedes hakkasid investorid aga Itaalia,  maailma suuruselt kolmanda võlakirjaturu pärast üha rohkem pabistama.

«Poliitiline pilv Itaalia kohal on niivõrd paks, et sellest eriti läbi ei näe. Ja nii on turgudel raskusi sealsete võlakirjade hindamisel,» ütles üks juhtiv euroala pankur.

Tootluste tõus tuli pärast suhteliselt edukat 5-, 7-, 10- ja 14-aastaste võlakirjade oksjonit, kus maksimumeesmärk (6,5 miljardit eurot) jäi küll saavutamata, kuid tootlused olid eelnevatest oksjonitest madamamad – tänu Euroopa Keskpanga toetusele.

Valitsus sai septembris lõpliku heakskiidu 54 miljardi eurostele kärpemeetmetele, mis veenis EKPd taas Itaalia võlakirju üles ostma ja tõmbas allapoole ka tootlusi.

Viimastel nädalatel kipuvad laenukulud aga taas lendu minema, eile saavutasid 10-aastaste võlakirjade tootlused 5,82 protsendi taseme.

Suurem osa Itaalia riigivõlakirju on itaallaste endi (nii jae- kui institutsionaalsete investorite) käes, reeglina pikaks ajaks. Seda rõhutavad riigi poliitikud sageli kui vastukaalu Itaalia suurele riigivõlale.

«Itaalia institutsionaalsed investorid ei ole kriisi ajal ühtegi Itaalia riigivõlakirja müünud,» rõhutas eile Itaalia senatile endine rahandusminister ja praegune varahaldajate lobitöö juht Domenico Siniscalco, lisades, et see on «märk suurest vastutustundest».

Saksamaaga võrreldes maksab Itaalia oma riigivõla teenindamisel 370 baaspunkti jagu enam – pärast lõhe eilset 16-baaspunktist laienemist.

1. novembril tuleb Itaalial lunastada 15,5 miljardi euro väärtuses ujuva kursiga riigivõlakirju.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles