Slovakkidel EFSF vormistatud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaade Slovakkia presidendile.
Vaade Slovakkia presidendile. Foto: SCANPIX

Slovakkia parlament sai juba eile ühele poole EFSFi kordushääletusega. 114 poolt ja 30 vastuhäälega anti fondi volituste laiendamise plaanile heakskiit ja hajutati euroala päästeplaani blokeerimise hirmud.

Slovakkia oli viimane ühisraha kasutaja, kes päästefondi võimendamise heaks kiitis. Jaatav vastus läks väikesele riigile aga kalliks maksma: teisipäevase eitava vastusega lõppenud hääletuse tulemusel kukkus neljast parteist koosnenud koalitsioonivalistus.

Peaminister Iveta Radicova oli sidunud eelnõu eduga oma usalduse, kuid ei suutnud rääkida auku pähe Vabaduse ja Solidaarsuse partei liidrile Richard Sulikule, kes ei suuda taluda mõtet, et slovakid peaksid harutama jõukamate kreeklaste majanduslikku sasipundart, mis Suliku sõnutsi on tekkinud viimaste pillava elulaadi tõttu.

Eilse hääletuse edu tagamiseks oli valitsus sunnitud tegema diili vasakpoolse opositsiooniga, Robert Fico SMER parteiga, mis keeldus teisipäeval fondi võimendamist toetamast. SMERi toetuse tagas Ficole antud lubadus, et 2012. aasta märtsis tulevad varajased valimised.

«Nüüd on tarvis EFSF kiiresti heaks kiita, sest kui me seda ei tee, kahjustame me oma head nime ja tekitame probleeme teistele,» ütles parlamendile rahandusminister Ivan Miklos.

Enamik vastuhääli sai EFSF eile Suliku partei parlamendiesindajailt, keda on kokku 21.

Sulik hoiatas, et läheb asjaga Slovakkia konstitutsioonikohtusse, väites, et sama meetme üle kaks korda hääletades rikuti seadust.

Ilmselt on kuni valimisteni peaministri kohusetäitjaks Radicova. Ühtlasi on ta palunud Suliku partei ministritel valitsusest lahkuda.

Arvatavasti võidab järgmised valimised SMER, mis on juba nüüd suurim partei parlamendis ja naudib rahvaküsitluste valguses 40-protsendilist toetust.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles