Lobjakas: riikidel ees seisvad valikud on üksteist välistavad

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ahto Lobjakas
Ahto Lobjakas Foto: Priit Simson

Välispoliitika instituudi analüütiku Ahto Lobjakase sõnul on riikide valikud kriisist väljumiseks muutunud üha selgemaks, kuid see ei muuda otsuste tegemist lihtsamaks, kuna need valikud on üksteist välistavad.

Eile avaldasid 90 Euroopa poliitikut ja äritegelast avaliku kirja, kus nõuavad võlakriisile kiiret lahendust ja euroalale oma rahandusministeeriumi, millel oleks õigus euroliidu liikmete nimel laenu võtta ja makse määrata, vahendas ERR Uudised.

Ahto Lobjakas selgitas Vikerraadio saates «Uudis+», et niisuguste kirjade ja pöördumiste mõte, sisu ja eesmärk on rohkem terapeutiline ehk suunata, mitte käskida.

«Vaevalt, et seda kirja kuulda võetakse, sest valitsuste tegevuspõld hetkel on hoopis konkreetsem kui see, mis paistab välja kommentaatoritele ja kõrvaltvaatajatele, valitsused on sunnitud teatud mõttes sellisesse dünaamikasse, millest nad ei pääse välja isegi siis, kui tahaksid, see kiri lähtub mingist hoopis abstraktsemast ja ajatumast plaanist,» rääkis analüütik.

Analüütiku sõnul on Euroopa riigid praegu nö pudelikaelas, kus tee edasi muutub üha kitsamaks, kuid valikud üha selgemaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles