Kaubanduskeskused: ostjad on muutunud ettevaatlikumaks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülemiste keskuse juhataja Guido Pärnits.
Ülemiste keskuse juhataja Guido Pärnits. Foto: SCANPIX

Tallinna Ülemiste ja Tartus tegutseva Tasku kaubanduskeskuse juhtide sõnul on inimesed muutunud ostude tegemisel ettevaatlikumaks, kuigi mõlema keskuse selle aasta esimese üheksa kuu käive on kasvanud.

Tallinna Ülemiste kaubanduskeskuse kaupluste selle aasta esimese üheksa kuu käive ulatus 67 miljoni euroni, mis on võrreldes mullu sama perioodiga 10 protsenti rohkem.

Ülemiste keskuses üheksa kuuga tehtud ostude arv suurenes aastaga kaks protsenti 3,95 miljoni ostuni, kaubanduskeskuse külastajate arv vähenes aga ühe protsendi võrra 4,1 miljoni inimeseni, ütles Ülemiste keskuse juhataja Guido Pärnits.

Kuigi septembri käibekasv võrreldes eelmise aastaga oli Ülemiste keskusel samuti 10 protsenti nagu ka üheksa kuu kokkuvõttes, ütlevad Pärnitsa sõnul siiski sisetunne ja kõnelused rentnikega, et inimesed on muutunud ostude tegemisel ettevaatlikumaks.

«Seda kinnitavad nii mitmendat kuud järjest langev tarbijate kindlustunde indeks kui ka fakt, et viimastel kuudel on kasvanud inimeste säästud, nii deponeeritult, aga ennekõike jooksvatel kontodel, pankades,» lausus ta.

«Kui enne eelmist kriisi oli paljude suhtumine kriisi pikkusesse ja sügavusse pigem optimistlikult üleolev, siis praegu tundub, et pigem ollakse oma arvamustes ja planeerimises liiga ettevaatlikud ja see kindlasti võimendub ka tarbimises,» ütles Pärnits.

«Usun, et eelpool mainitud tõusu 10 protsenti võrreldes eelmise aasta võrreldava perioodiga on aasta viimasel kolmel kuul raske saavutada,» märkis ta Ülemiste keskuse käibe kohta.

Kaubanduskeskuse kogu 2011. aasta käibe kohta ütles Pärnits, et «praegu julgeks välja käia numbri 93–95 miljonit eurot». «Põhjus see, et september läks paremini, kui ootasime. Kuid kui viimase kolme kuu kasv jääb 5-7 protsendi piiridesse, siis selline aasta kogumüük peaks tulema,» lisas ta.

Tasku Keskus ASi juhataja Eveli Opmann ütles, et keskuse üheksa kuu käive ulatus 14,2 miljoni euroni, mis tähendab 53-protsendilist käibe kasvu mullu sama aja 9,3 miljoni euroga võrreldes. Keskust on Opmanni sõnul külastanud tänavu 3,6 miljonit inimest ehk ligikaudu 40 protsenti rohkem kui mullu samal ajal.

«Nii märkimisväärne kasv on tingitud peamiselt eelmisel kevadel tehtud muudatustest keskuse kontseptsioonis, mille käigus loodi keskusesse juurde esmatarbekaupade ja -teenuste osa. Oma panuse on andnud ka üldine majanduskeskkonna paranemine käesoleval aastal,» rääkis Opmann.

Opmanni sõnul mõjutab ebakindel olukord maailmamajanduses tõenäoliselt ka tulevast ostukäitumist. «Septembrikuu numbrid seda veel ei peegelda, sest näiteks Tasku keskuses kasvas septembrikuine kaupluste käive 27 protsenti võrreldes eelmise aastaga,» ütles Opmann.

«Oleme siiski tuleviku suhtes ettevaatlikud ning usume, et negatiivsed signaalid majanduses jõuavad tarbijate ostukäitumiseni viitajaga ning aasta viimasteks kuudeks märkimisväärset kasvu ei oota.»

«Tundub, et Eesti elanikkond on väga tugeva alalhoiuinstinktiga: mida ebakindlamad on tulevikuväljavaated, seda suuremad on inimeste hoiused,» lisas ta.

Opmanni sõnul kasvas septembris hoiuste maht, mistõttu võib eeldada, et tarbimisse väga palju raha juurde ei tule. «Vaatamata majanduskasvu pidurdumisele ootame Tasku keskuses siiski ka aasta viimastel kuudel kaupluste käivete kasvu, mis peaks olema saavutatav eelkõige tänu jaekaubanduskäibe koondumisele suurematesse keskustesse,» märkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles