Rainer Nõlvak: revolutsioon on õhus

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rainer Nõlvak.
Rainer Nõlvak. Foto: Liis Treimann.

Ettevõtja ja «Teeme ära!» liikumise ideoloog Rainer Nõlvak ütles Kuku raadio hommikuprogrammile «Ärataja» Occupy Wall Street liikumist kommenteerides, et maailm seisab revolutsiooni lävel.

«Selle näol, mis maailmas praegu õhus on ja mida näitab ka Occupy Wall Street liikumine, on ikka tegemist revolutsiooniga,» ütles Nõlvak.

«Küsimus on vaid selles, kas revolutsioon muutub vägivaldseks, nagu need ajaloos varem on muutunud, või sünnib selle tulemusena midagi konstruktiivset ja luuakse eeldused rohelise planetaarse majanduse tekkeks.»

Nõlvaku hinnangul vajab rahandussüsteem muutusi.

«Meie rahandussüsteem on pärit ajast, kui sõitsime veel hobustega, aga selle paarisaja aasta jooksul on väga palju muutunud. Rahandussüsteemis pole aga toimunud innovatsiooni, sest rahandusilma jaoks on kehtiv süsteem väga tulus olnud.»

Alternatiivina näeb Nõlvak mitmeid juba maailmas kasutatavaid süsteeme.

«Šveitsis on näiteks WIR, 1934. aastal alustanud firmadevaheline krediidisüsteem, mis on järjest kasvanud, hõlmates praegu 80 000 ettevõtet ning on riiki olulisel määral erinevatest majanduskriisidest säästnud, aga neid süsteeme on maailmas veel.

Nende põhimõte on selline, et kui üks osutab teisele teenust, luuaksegi selle käigus raha, nii lepivad osapooled kokku,» selgitas Nõlvak.

«On tunnipõhised arvestussüsteeme, kus kõikide inimeste tunnid on võrdsed, või siis antakse asjadele mingi konkreetne rahalaadne väärtus ja neid vahetatakse omavahel.

Igas külas või asulas, kus muidu raha ei liigu ja pole töökohti, oleks sel moel võimalik sisse seada oma rahasüsteem, mille abil inimesed tööd saaks.»

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles