Stoltenberg kiitis Eesti otsust liituda Põhjamaade ühtse elektribörsiga

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Norra peaminister Jens Stoltenberg töövisiidil Eestis 12. oktoobril 2011.
Norra peaminister Jens Stoltenberg töövisiidil Eestis 12. oktoobril 2011. Foto: Valitsuse pressibüroo

Norra valitsusjuht Jens Stoltenberg tunnustas kohtumisel peaminister Andrus Ansipiga Eesti otsust liituda Põhjamaade ühtse elektribörsiga NordPool.

«Oma kogemusest võime öelda, et Norra puhul suurendas see otsus energiasektorisse tehtavate investeeringute tulukust ja kogu süsteemi tõhusust. Ühtse energiaturu veelgi paremaks toimimiseks peame rajama täiendavaid võrguühendusi. Kokkuvõttes tagab see tarbijatele suurema varustuskindluse,» vahendas valitsuse pressiesindaja Stoltenbergi sõnu.

Stoltenberg pakkus Eestile koostööd Balti piirkonda plaanitava veeldatud maagaasi (LNG) terminali rajamisel ja kinnitas Norra ettevõtete huvi sellises projektis osalemiseks.

Euroopa võlakriisi arutades tõdesid peaministrid ühiselt, et parimaks viisiks, kuidas praegune majandussurutis ületada, on veelgi enam tihendada kaubandussuhteid ja soodustada vastastikuseid investeeringuid.

Peaminister Andrus Ansip avaldas kohtumisel lootust, et need enam kui nelisada Eestis tegutsevat Norra kapitalil põhinevat ettevõtet on edukad ning soovivad oma tegevust veelgi laiendada.

«Eesti on äritegemiseks hea ja turvaline keskkond, mille kinnituseks on iga-aastaselt suurenenud kaubavahetus meie kahe riigi vahel. Rõõm on tõdeda, et üha enam Norra inimesi avastavad Eesti kui meeldiva turismisihtkoha. Kui mullu külastas Eestit 40 tuhat Norra turisti, siis tänavu poole aastaga on see arv juba ligi 30 000,» lausus Ansip.

Norra peaministri Jens Stoltenbergi hinnangul ei ole Norra mittekuulumine Euroopa Liitu kuidagi takistuseks kahepoolsete suhete arendamisel nii poliitilisel tasandil kui ka majandusküsimustes. «Meie riikide tihe suhtlemine Põhjamaade ja Balti riikide võrgustikus, Läänemere piirkonna koostöös ja Euroopa ühises vabakaubanduspiirkonnas on suurepärase läbisaamise hea näide,» ütles Stoltenberg.

Peaminister Ansip tänas Norrat Euroopa Majanduspiirkonna lepingu raames ja Norra finantsmehhanismi raames Eestile antava toetuse eest. Aastatel 2009 – 2014 moodustab mainitud toetus kokku 48,6 miljonit eurot, millega rahastatakse erinevaid kultuuri-, sotsiaal- ja taristuprojekte.

Norra peaminister Jens Stoltenberg avas koos peaminister Andrus Ansipiga täna pärastlõunal Norra-Eesti äriseminari, mis keskendub Eestis tegutsevate Norra firmade kogemusele energia, keskkonna, laevanduse ning ettevõtete sotsiaalse vastutuse valdkonnas.

Eesti ja Norra vahelisi suhteid iseloomustab tihe koostöö nii majanduse, kultuuri kui ka riigikaitse alal. Häid ja tihedaid suheteid Norraga iseloomustab muuhulgas ka vastastikuse kaubavahetuse suhteliselt suur maht ning vastastikuse kaubavahetuse elavnemine. Norra oli mullu Eesti välispartneritest üheksandal kohal ja kaubavahetuse maht kasvas aasta jooksul ligi 43 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles