1Partner: laenuvõlgnike kinnisvara müük pole unelmate äri

Marti Aavik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Võlgadega hätta jäänud inimeste probleemidega tegelemine pole kinnisvarabüroo 1Partner tegevjuhi arvates väga hea äri, sest hädalised ei taha enamasti koostööd teha.


«See ei ole selline äri, kuhu suure õhinaga tasuks minna,» ütles 1Partner Kinnisvara tegevjuht Martin Vahter Postimees.ee'le.

Laenuga hätta jäänud inimesed pole ise altid müügiga tegelema. «Nad ei tule kokku lepitud kohtumistele, ei taha ostjatele objekti näidata, seepärast pole see müügihitt,» rääkis Vahter.

Enamik kinnisvara, mida laenu katteks on vaja müüa, jõuab turule kohtutäiturite kaudu, kes saavad objekti sundkorras enampakkumisele panna. Kinnisvarabürool on kasulikum tegeleda nendega, kes tõepoolest tahavad oma kinnistut müüa ega tekita maaklerile lisaprobleeme.

Vahteri sõnul tegeleb suurem osa laenajaid oma võlgade tagasimaksmisega korrektselt. Probleemseteks võlgnikeks osutuvad tema sõnul ikkagi väga vähesed.

«Laenajateks pole ainult pangad, on ka eraisikuid, kes laenu on andnud,» rääkis Vahter. Lisaks on kinnisvaraga tegelemisel võimalikke probleeme teisigi. Näiteks üürnikud, kes ei taha välja kolida. Vahter ütles, et nende büroo on vahendanud tehinguid, kus ostja saab kinnisvara turuhinnast odavamalt kätte, teades, et tal tuleb vaheltkasu saamiseks mõne juriidilise probleemiga tegeleda.

Probleemse kinnisvara ülesostjaid pole Vahteri sõnul palju. «Teame mõnda sellega tegelevat eraisikut,» ütles ta ning lisas, et kokkuostmisega tegelevaid firmasid ei tea ta ühtegi.

Pangad on delikaatsed

Suurematel kinnisvarabüroodel on tõesti üldsõnalised koostöölepingud pankadega laenude maksmisega hätta jäänud inimeste probleemidega tegelemiseks, ka 1Partneril on lepingud paari pangaga, kinnitas Vahter.

Pangad on Vahteri sõnul isikuandmetega tegelemisel väga delikaatsed ja järgivad seadusi. Tavaliselt tähendab leping panga ja kinnisvarabüroo vahel seda, et pank soovitab kliendile oma nimekirjas olevate büroode teenust. Soovitus pole kohustus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles