Ekspert: vajame uut pankade stressitesti

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Scanpix / kollaaž Katri Karing

Euroliit vajaks selgelt pilti, kui halvas seisus on pangad, mistõttu tuleks neile korraldada uus - ja seekord realistlik - stressitest, ütles Swedbanki Balti investeerimiskeskuse juht Kristjan Tamla.

Saksamaa ja Prantsusmaa juhid Angela Merkel ja Nicolas Sarkozy lubasid nädalavahetusel, et panevad kolme nädala jooksul kokku plaani euroala võlakriisi leevendamiseks.

Tamla ütles ERRi uudisteportaalile, et ootab Merkely-Sarkozy euroala võlakriisi leevendamise.plaanilt eelkõige konkreetsust ja selgust selles suhtes, kui kalliks peavad euroala liidrid pankade kindlustamist ja kuidas seda teha püütakse.

Tamla sõnul tähendab see konkreetseid arvutuskäike ning üheks võimaluseks oleks ka kiiremas korras uute stressitestide tegemine.

«Kuid seda vaid eeldusel, et seekord kasutataks pankade varade hindamisel realistlikke stsenaariume,» rõhutas ta, märkides, et riigivõlakirjade hindamisel tuleks aluseks võtta tänane turuhind.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles