Supertankerid on kahjumites

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naftatanker.
Naftatanker. Foto: SCANPIX

Supertankerite omanikud on kahjumis juba kuuendat järjestikust kvartalit, mis tähendab, et jõude seisvate tankerite protsent võib kasvada mitmekümne aasta kõrgeimale tasemele.

Põhjuseks on naftatankerite arvu kiire kasv samal ajal kui nõudlus nafta järele on kahanemas, kirjutab uudisteagentuur Bloomberg.

Ülisuurte naftatankerite arv on viimase kahe kuuga kasvanud üheksa protsenti 570 aluseni, mis on suurim kasv alates 1983. aastast.

Omanikud tellisid aastatel 2006 kuni 2008 uusi laevu, sest nendel aastatel kerkisid vedude hinnad märgatavalt. Valmis said need laevad aga just samal ajal kui nõdlus nafta järele tegi 27 aasta suurima languse.

Enam kui aasta ankrus seisvate tankerite arv võib analüütikute ja maaklerite hinnangul kerkida kuue protsendini.

Nafta on enim meritsi transporditav tooraine. Sel aastal transporditakse musta kulda 1,9 miljardit tonni võrelduna 1,1 miljardi tonni rauamaagi ja 921 miljoni tonni kivisöega. Laevadega transporditakse umbes 90 protsenti kogu maailma väliskaubanduse

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles