SEB: suur osa leibkondi pole majanduskasvust kasu saanud

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Osturalli.
Osturalli. Foto: Peeter Langovits

Kuigi nii Eesti, Läti kui Leedu majanduste taastumine on tööpuudust vähendanud, ei ole suur osa kolme riigi leibkondadest majanduskasvust kasu saanud, selgub SEB Balti majapidamiste analüüsist.

2009. aastal Euroopa riikide seas tööpuuduse kasvus kõige kehvemat pilti näidanud  Balti riigid on sel aastal tõusnud liidu parimateks. Nii kasvas  Eestis tööhõive teises kvartalis aastataguse ajaga võrreldes 7,8 protsenti, Leedus 4,3 protsenti ja Lätis 3,3 protsenti.

2010. aasta esimese kvartali kõige hullmast, mil kadunud töökohti oli 109 000, on taastunud neist 49 000.

Kuigi töökohad taastuvad, on inflatsioon kõrge ning reaalpalk kahaneb, mistõttu perede elujärg ei parane. Ainsana kasvas reaalpalk teises kvartalis aastatagusega võrreldes Balti riikidest kõrgeima tööpuudusega Lätis. Juunis kasvas reaalpalk seal 2,4 protsenti.

Lätis oli ka keskmise palga kasv kõige kiirem: teises kvartalis kerkis see aastatagusega võrreldes 5,5 protsenti. Eestis ja Leedus oli kasv vastavalt 4,2 ja  2,5 protsenti.

Balti riikides tehtud tarbijauuringute kohaselt ei oota kolme riigi leibkonnad, et olukord tööturul edaspidi kiiresti paraneks. «Tarbijakindluse näitajad edaspidi halvenevad ning tarbijad võivad muutuda kulutuste suhtes veelgi ettevaatlikumaks,» kirjutavad Triin Messimas Eestist, Julita Varanauskiene Leedust ja Edmunds Rudzitis Lätist.

«Ebakindlus tarbijate seas, kõrge tööpuudus ning üha kasvavad toidu- ning  kommunaalkulud hoiavad sisetarbimise Balti riikides ka tuleval aastal nõrgana,» lisavad analüütikud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles